Cele 27 de ţări ale UE au convenit, la 5 iunie 2025, asupra unei serii de constrângeri impuse companiilor aeriene pentru a proteja drepturile pasagerilor, precum compensaţiile pentru întârzieri sau termenul de
Tendința de încălzire a climei se menţine la nivel global
Temperaturile la nivel mondial s-au menţinut ridicate, la niveluri istorice, și în luna aprilie, continuând o serie de aproape doi ani de valori record fără precedent, care îi determină pe oamenii de ştiinţă să îşi pună întrebări despre ritmul încălzirii globale, transmite AFP. Din iulie 2023, de aproape doi ani, cu o singură excepţie, fiecare lună a fost cu cel puţin 1,5 grade Celsius mai caldă comparativ cu media din perioada preindustrială (1850-1900).
Totuşi, mulţi oameni de ştiinţă se aşteptau ca perioada anilor 2023-2024, cei mai călduroşi înregistraţi vreodată la nivel global, să fie urmată de o pauză, pe măsură ce condiţiile mai calde determinate de fenomenul El Nino se estompează. „Până în 2025, acest ritm ar fi trebuit să încetinească, dar în schimb rămânem în această fază de încălzire accelerată”, a declarat Johan Rockström, directorul Institutului de cercetare a impactului climatic Potsdam, Germania.
Ultimii doi ani „au fost excepţionali”, a declarat pentru AFP Samantha Burgess de la Centrul european Copernicus. O explicaţie este că fenomenul La Nina, opusul lui El Nino şi sinonim cu o răcire, a avut o „intensitate redusă”, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale. În jur de 50 de climatologi, conduşi de britanicul Piers Forster, estimează că temperatura a crescut în medie cu 1,36 grade Celsius, în 2024. Copernicus are o estimare apropiată, de 1,39 grade. În consecință, pragul de încălzire de 1,5 grade va fi atins până în 2029 sau 2030.
„Se spune că fiecare zecime de grad în plus contează”, deoarece se multiplică secetele, caniculele şi alte dezastre meteorologice, a avertizat Julien Cattiaux, climatolog la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa.