Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Tensiuni între Franța și Germania
Relaţiile dintre Franța și Germania, state considerate „motorul” din spatele iniţiativelor politice mai largi ale Uniunii Europene, sunt într-un punct dificil. Guvernele de la Paris şi Berlin au amânat pentru luna ianuarie Consiliul de miniştri franco-german, care ar fi trebuit să aibă loc în 26 octombrie. Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au avut o discuție între patru ochi la summitul european de săptămâna trecută și urmează să se întâlnească și miercuri la Paris.
Consiliul de miniştri franco-german are loc o dată sau de două ori pe an, prin rotaţie în Franţa şi Germania. La reuniuni participă preşedintele francez, premierul său, cancelarul german şi toţi sau o parte dintre miniştrii celor două guverne. Rolul acestui consiliu este de a asigura coordonarea şi cooperarea între Franţa şi Germania la cel mai înalt nivel.
„Există o întreagă serie de subiecte asupra cărora nu am ajuns încă la o poziţie comună”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, întrebat la o conferinţă de presă despre disensiunile între Berlin şi Paris.
Conform mai multor surse, punctele de fricţiune între cele două țări s-au acumulat în ultimele luni, în urma bulversărilor create de războiul din Ucraina. Propunerile privind acţiunile de urmat în criza energetică, cooperarea militară sau proiectele comune în producţia de armament au relevat divergenţe majore între cele două ţări.
De pildă, Franţa a insistat asupra solidarităţii europene după ce Germania a anunţat un plan de 200 de miliarde de euro pentru a contracara creşterea preţurilor la energie, măsură ce poate distorsiona concurenţa în UE. Un alt exemplu este susţinerea de către Berlin a proiectului unui gazoduct care să lege Spania de Germania, iniţiativă respinsă de Paris.
Potrivit ministrului de finanţe francez, Bruno Le Maire, relaţiile dintre Franţa şi Germania necesită o „resetare” pentru a se ajunge la o alianţă mai puternică între cele două mari economii europene.
Le Maire, vorbitor fluent de limba germană şi având contacte politice îndelungate în Germania, a afirmat că relaţiile sunt în prezent „dificile”, în primul rând pentru că războiul din Ucraina a determinat Berlinul să se îndrepte spre Washington, în timp ce Parisul a susţinut „suveranitatea europeană”.
Potrivit ministrului francez, oprirea fluxului de gaz din Rusia a evidenţiat dependenţa Germaniei şi a pus sub semnul întrebării modelul său energetic, în vreme ce Franţa face noi eforturi în domeniul energiei nucleare. În fine, Germania se luptă să facă faţă noilor condiţii de business mai dificile în China, care a fost multă vreme un El Dorado pentru industria germană, a comentat Le Maire.
„Războiul din Ucraina, gazul, problema energiei şi chestiunea Chinei trebuie să ne conducă la o redefinire strategică a relaţiilor între Franţa şi Germania”, a spus oficialul la o conferinţă de afaceri. (C. Z.)