Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Terenuri de 50 hectare pentru tinerii fermieri
Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenţia Domeniilor Statului, a declarat ministrul agriculturii. Loturile vor avea câte 50 de hectare, iar terenurile au fost identificate în contractele de concesionare care expiră anul acesta şi care nu vor mai fi prelungite.
„Pentru prima dată, în 2020, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi acestui program de sprijin, vom încerca să alocăm şi câte 50 de hectare de teren agricol, hectare pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră anul acesta şi care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze şi cei care se încadrează în această categorie de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură“, a spus duminică, într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros.
El a menţionat că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) gestionează 319.390 ha, terenul statului român, din care 111.640 ha sunt cadastrate. „De asemenea, avem 230.000 de hectare suprafaţă concesionată, din care nici un hectar pentru tinerii fermieri“, a arătat Adrian Oros. Tinerii fermieri din România sunt prioritari şi în documentele Politicii Agricole Comune (PAC) 2021-2027, iar suma prevăzută anual în bugetul PAC ca plată directă suplimentară pentru susţinerea veniturilor acestora se va ridica la aproape 40 milioane de euro anual, susţine Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar, şeful Secţiei Agricultură în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană.
„Pentru perioada următoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja în cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din România, suma anuală ca plată directă suplimentară în perioada 2021-2027 va fi de 39,827 milioane de euro, respectiv de circa 2%. În prezent, avem 0,8%“, arăta recent Achim Irimescu, la un eveniment dedicat tinerilor fermieri.
În condiţiile în care în PAC post-2020 s-a recunoscut importanţa fermierilor tineri, aceştia vor beneficia de o gamă largă de instrumente de sprijin.
„Fiecare stat membru trebuie să introducă în Planul strategic măsuri concrete pentru a ajuta fermierii mai în vârstă să se pensioneze şi tinerii agricultori să poate să aibă o susţinere financiară corespunzătoare. Prima de instalare creşte la 100.000 de euro şi nu mai este nevoie să cumpere utilaje“, a explicat oficialul. El a menţionat câteva tipuri de intervenţii, care pot veni sub forma unor instrumente financiare necesare pentru cumpărarea terenurilor, sprijin pentru capitalul de lucru etc. „În total, acest sprijin va ajunge la 1 miliard de euro, pus la dispoziţie prin bănci pentru credite către tineri“, a precizat Irimescu.