Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Țintele de reducere a pesticidelor sunt „inechitabile” pentru România
Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia „Farm to Fork” F2F (de la fermă direct la furculiţă, fără intermediari), care se referă la reducerea utilizării pesticidelor şi îngrăşămintelor, potrivit unei scrisori deschise a organizaţiei.
„Apreciem că F2F dăunează sectorului agricol românesc. Acesta nu ţine cont de realităţile noastre naţionale comparativ cu ţintele propuse politicianist la nivel european”, se spune în documentul preluat de Agerpres.
Fermierii precizează că în strategia F2F se vorbeşte de alternative, dar acestea nu au fost identificate şi prezentate. Fermierii oferă şi un exemplu, respectiv interzicerea unui tratament la seminţe cu insectofungicide şi menţionează că fără a avea alternative sunt într-o situaţie cu trei deficienţe: impactul negativ asupra mediului este mult mai mare tradus prin faptul că se înlocuieşte un tratament la seminţe încorporate în sol, cu efectuarea a încă 2-3 tratamente în vegetaţie; posibilele substanţe alternative nu au nici măcar jumătate din eficacitatea necesară în combaterea dăunătorilor; costurile sunt de câteva ori mai ridicate, deci eficienţa este aproape inexistentă.
„Este total inechitabil ca România să îşi reducă consumul de pesticide de 700 gr/ha cu 50%, când media UE este 2,4 kg, şi să fie competitivă cu un alt stat membru care are un consum mediu de 7 kg/ha şi reduce consumul tot cu 50%. (…) Pentru echitate este primordial ca reducerea să fie aplicată doar la acele state care sunt peste media UE la data aprobării strategiei”, se mai spune, printre altele, în apelul adresat europarlamentarilor. (C. Z.)