Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ținutul Buzăului a devenit geoparc de importanță mondială
România are două parcuri naturale incluse în Reţeaua UNESCO a geoparcurilor, după ce, miercuri, Ținutul Buzăului a obținut recunoașterea ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internațională, alăturându-se Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului. Zona va beneficia, astfel, de promovare globală și va deveni o destinaţie turistică importantă, noul statut având potenţialul de a atrage atât vizitatori, cât şi investitori.
Membrii Biroului executiv al UNESCO, reunit la Paris acum două zile, au votat favorabil validarea Ţinutului Buzăului/Buzău Land ca Geoparc Internaţional UNESCO și includerea în „clubul select al geoparcurilor internaţionale”, a informat Consiliul Judeţean (CJ) Buzău, care a inițiat candidatura la acest statut încă din 2006. Ceremonia de acordare a titlului de Geoparc UNESCO va avea loc online joi, 21 aprilie.
„Din cele 16 geoparcuri aspirante la titlul de Geoparc Internaţional UNESCO, doar 8 au fost validate, printre care şi Ţinutul Buzăului, numărul total al geoparcurilor ajungând la 177 din 46 de ţări. Ţinutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort Geoparc Internaţional UNESCO, în cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru judeţul Buzău”, arată reprezentanții CJ Buzău, potrivit Agerpres.
Procesul de aplicare a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice şi a modului în care acestea sunt puse în slujba comunităţilor locale. Printre atracțiile care au constituit puncte forte ale dosarului prezentat de Ținutul Buzăului se numără vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi. Aceste obiective turistice vor câștiga de acum înainte în vizibilitate, deoarece vor beneficia de promovare prin Reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor.
Autoritățile județene din Buzău mizează, de asemenea, pe faptul că noul statut va atrage numeroase finanţări şi investiţii.
„Beneficiile pentru judeţul Buzău sunt însemnate. Comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susţinerea UNESCO în promovarea internaţională şi le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradiţiilor locale şi a valorilor cultural-istorice. (...) Validarea ca Geoparc UNESCO se constituie în sine ca fundament al unor acţiuni de dezvoltare concrete: investiţii în infrastructura locală, dezvoltarea geoturismului, iniţierea de activităţi educaţionale şi de cercetare, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural şi cultural”, a afirmat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, citat de Agerpres.
Managementul geoparcului va fi asigurat de Asociaţia Ţinutul Buzăului, sprijinită de CJ Buzău, de Universitatea din Bucureşti, de un Consiliu Ştiinţific şi de un Consiliu Consultativ. (C. Z.)