Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Titlu onorific pentru guvernatorul BNR
Senatul Universităţii din Bucureşti a acordat ieri, 20 februarie, titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti academicianului Mugur Constantin Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ceremonia s-a desfăşurat în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Bucureşti, deschizând seria evenimentelor consacrate sărbătoririi a 150 de ani de existenţă a Universităţii din Bucureşti (1864-2014). Din prezidiu au făcut parte: prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti; prof. univ. dr. Vlad Nistor, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti; prof. univ. dr. Magdalena Platis, prorector Managementul calităţii şi relaţiile cu mediul de afaceri; şi conf. univ. dr. Mihai Răzvan Papuc, decanul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri. „O astfel de ceremonie de tradiţie a Universităţii din Bucureşti semnifică recunoaşterea meritelor deosebite în domeniul economiei ale unei personalităţi remarcabile din lumea academică românească şi europeană. Onorăm în acest cadru nu numai o puternică personalitate a comunităţii ştiinţifice din ţara noastră, ci şi o personalitate publică, discretă, dar în acelaşi timp sigură şi tenace. Universitatea din Bucureşti celebrează astăzi, prin persoana domnului academician Mugur Isărescu, valori pe care le-a preţuit dintotdeauna, în cei 150 de ani de construcţie instituţională: excelenţa, capacitatea vizionară, integritatea, responsabilitatea, credibilitatea, capacitatea de a oferi repere, atât în modul în care domnia sa şi-a definit atent profilul academic, cât şi prin recursul constant la valorile bunei guvernări, în aceşti ani în fruntea Băncii Naţionale a României. Fără a exagera, pare că personalitatea publică Mugur Isărescu reprezintă în ochii multora dintre noi «omul providenţă» sau cel puţin garanţia apriorică a bunei guvernări“, a citit, în Laudatio Domini, Magdalena Platis. Guvernatorul BNR a susţinut o prelegere intitulată „România şi adoptarea monedei euro“ şi a vorbit despre legăturile speciale dintre cele două instituţii: Universitatea din Bucureşti şi Banca Naţională a României, subliniind că un element esenţial al acestei legături este sprijinirea studiului de către BNR.
În semn de recunoştinţă pentru sprijinul pe care guvernatorul BNR l-a oferit Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Română a fost reprezentată la acest eveniment de Preasfinţitul Episcop-vicar Varlaam Ploieşteanul. „Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost invitat de preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti şi de guvernatorul BNR pentru a participa la festivitatea decernării titlului de doctor honoris causa de către Universitatea din Bucureşti domnului guvernator Mugur Isărescu. Am avut onoarea ca eu să fiu delegat la acest eveniment. Dincolo de invitaţia obişnuită, în astfel de momente, Biserica este prezentă şi cu un prinos de bucurie şi de recunoştinţă pentru sprijinul pe care domnul guvernator l-a oferit Bisericii, atât în calitate de prim-ministru al Guvernului României, cât şi în calitate de guvernator al Băncii Naţionale. Ca prim-ministru a ajutat mult începutul procesului de restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, iar ca fiu al plaiurilor vâlcene, este cunoscut faptul că domnia sa a ajutat foarte mult mănăstirile din zonă, Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Nicolae» din Râmnicu Vâlcea şi multe alte monumente religioase ortodoxe din ţară“, a declarat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul.