Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Titluri de stat pentru populaţie cu valoare nominală de 100 de lei
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va lansa, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie la valoarea nominală de 100 de lei, cu scadenţa la doi ani. Deocamdată, nu a fost stabilită o dobândă, însă anul trecut dobânda la titlurile de stat a fost de 2,15% pe an. Dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise sunt considerate venituri neimpozabile.
MFP lansează, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu scadenţa la doi ani, în valoare totală de 100 milioane de lei. Potrivit ministrului finanțelor, Anca Dragu, valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 100 de lei, pentru a permite unei categorii de populație mai mari să subscrie la această iniţiativă de economisire. „Ediţia din acest an se numeşte Centenar pentru că are scadenţa la doi ani, în 2018, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut la 100 de lei anul acesta, pentru a face emisiunea mai atractivă”, a explicat ministrul Dragu. Emisiunea are, în principal, un scop educativ, în sensul că populaţia trebuie să cunoască faptul că există mai multe instrumente de economisire a banilor, pe lângă depozitele în bănci, dar şi de a-i „familiariza şi de a-i introduce în tainele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”. „Sperăm că aşa îi vom aduce mai aproape de celelalte instrumente care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată, cum este BVB”, a subliniat Enache Jiru, secretar de stat în cadrul MFP, citat de Agerpres. Acesta a mai arătat că perioada de subscripţie pentru emisiunea de obligaţiuni de stat destinate populaţiei va fi mai lungă anul acesta decât cea de anul trecut, iar metoda de subscriere va fi una necompetitivă. Dobânda va fi stabilită la momentul lansării programului, în iulie, şi se va baza pe dobânda pieţei, la acel moment. Anul trecut, dobânda la titlurile de stat a fost de 2,15% pe an. „Emisiunea va fi derulată printr-un consorţiu de bănci, care va fi anunţat până la finalul lunii mai. Populaţia nu va plăti comisioane pentru achiziţionarea titlurilor de stat, dacă se cumpără prin băncile din consorţiul de emisiune; în caz contrar, va fi perceput un comision de tranzacţie, similar unei tranzacţii obişnuite”, a mai menționat ministrul finanțelor.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul MFP, dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanțelor, sunt venituri neimpozabile. În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Toate persoanele fizice rezidente sau nerezidente, cu vârsta de cel puţin 18 ani, pot achiziţiona, în baza unui act de identitate, titluri de stat de la una din băncile care distribuie această emisiune. Potrivit informaţiilor MFP, la subscriere, cumpărătorii sunt obligați să ofere datele contului bancar personal sau, în cazul în care nu au un cont bancar deschis, să deschidă unul la oricare bancă. Titlurile se pot tranzacționa pe piața secundară administrată de BVB, printr-un mecanism similar cu prima emisiune din anul 2015. Cumpărătorii care doresc vânzarea titlurilor înainte de scadență le pot vinde oricând prin băncile intermediare, care furnizează cotații zilnice de preț, mai informează MFP. În vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de stat în valoare de 65 milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 milioane de lei, derulată în perioada 8-19 iunie, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Deşi inițiativa a venit după o perioadă de 10 ani de pauză, emisiunea de titluri de stat nu a avut un foarte mare succes, pentru că valoarea nominală a titlului a fost crescută la 1.000 de lei, iar procedura de subscriere a fost mai complicată.