Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Toamna, vacanţele sunt cu 50% mai ieftine
Românii, care au cel mai mic buget alocat pentru călătorii din Uniunea Europeană, pot face economii substanţiale dacă aleg să‑şi facă vacanţa în lunile de toamnă. Potrivit unei analize realizate de o platformă online de căutare pentru călătorii, zborurile cu plecare din România sunt mai ieftine cu circa 45% faţă de iunie‑august, iar cazările, la fel, beneficiază de tarife mai scăzute începând cu luna septembrie.
Toamna, preţurile pentru zborurile şi locurile de cazare din ţările în care românii preferă să‑şi facă vacanţa se reduc cu aproape 50%, cea mai mare diferenţă de preţ pentru zborurile cu plecare din România fiind pe rutele către Marea Britanie şi Franţa, cu 47%, respectiv 43%, faţă de preţul mediu pentru lunile iunie‑august, conform unei analizei realizate de către reprezentanţii unei platforme online de căutare pentru călătorii.
„Românii care au avut răbdare în timpul verii şi au păstrat economiile pentru a le folosi mai eficient în vacanţe de toamnă sunt răsplătiţi pe deplin de companiile aeriene sau lanţurile hoteliere, întrucât scăderile de preţuri pot duce şi la înjumătăţirea tarifelor din lunile aglomerate. Cea mai mare diferenţă de preţ pentru zborurile cu plecare din România se regăseşte pe rutele către Marea Britanie: preţul mediu al zborurilor către Regatul Unit în lunile de toamnă este mai mic cu 47% faţă de preţul mediu pentru lunile iunie‑august. O scădere importantă se remarcă şi în zborurile către Franţa, preţurile medii devenind cu 43% mai mici decât cele din timpul verii. Alte ţări vizitate intens de români, către care preţurile medii ale zborurilor sunt reduse în lunile de toamnă, sunt Italia (31%), Spania (29%), sau Grecia (23%)", se arată în analiza menţionată, citată de Agerpres.
În ceea ce priveşte cazarea, analiza arată că preţurile se reduc substanţial, mai ales în Grecia, dar nu toate sunt mai mici decât în sezonul estival. „De această dată, Grecia conduce topul reducerilor dintre ţările deja menţionate, oferind cazări cu 34% mai ieftine în lunile de toamnă. În vestul continentului, camerele de hotel din Spania şi Italia au preţuri medii cu 22% mai mici, respectiv 20%, iar cele din Franţa oferă cele mai mici reduceri din top, de 4%", spun autorii studiului realizat de Momondo.ro, un motor de căutare gratuit care compară ofertele pentru bilete de avion, hoteluri şi închirieri auto la nivel global.
Potrivit aceleiaşi analize, oraşul cu cele mai multe căutări de zboruri pentru lunile septembrie‑noiembrie este Roma, urmat de Barcelona, Paris, Phuket şi Londra.
Informaţiile din studiul de mai sus nu sunt de neglijat, mai ales în contextul în care românii alocă pentru vacanţă, în medie, doar 135 de euro anual, sumă cu care se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
Potrivit Eurostat, rezidenţii din UE au cheltuit, în medie, 377 de euro pentru un sejur turistic în anul 2017. Cei mai cheltuitori europeni când vine vorba de vacanţe sunt rezidenţii din Luxemburg, cu o medie de 769 de euro pentru o vacanţă în anul 2017, urmaţi de rezidenţii din Austria (641 de euro) şi cei din Malta (633 euro). La polul opus sunt rezidenţii din Ungaria (161 de euro pentru o vacanţă în anul 2017), Letonia (155 de euro), Bulgaria (153 de euro) şi România (135 de euro).
În funcţie de destinaţie, europenii au consumat, în medie, 223 de euro pentru un sejur turistic în interiorul ţării şi 812 euro pentru unul în străinătate.
De asemenea, datele Eurostat mai arată că în doar opt din cele 28 de state membre peste jumătate din cheltuielile totale pentru turism au fost făcute în destinaţii din interiorul ţării. Lider în acest domeniu este România (unde 79% din cele 2,245 miliarde de euro cât reprezintă cheltuielile totale pentru turism au fost făcute în destinaţii interne), urmată de Grecia (76%), Spania (66%), Franţa şi Portugalia (ambele cu 65%), Bulgaria şi Italia (ambele cu 64%).
În schimb, pentru majoritatea ţărilor din UE, cea mai mare parte din cheltuielile pentru turism au fost făcute în destinaţii din străinătate, pe primele locuri fiind rezidenţii din Luxemburg (99%), Belgia (93%) şi Malta (92%).