Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Toboşarul Sighişoarei a reînceput să întâmpine turiștii
Toboşarul cetăţii medievale din Sighişoara, Dorin Stanciu, care în viaţa de zi cu zi este profesor de arte vizuale, şi-a reluat activitatea de întâmpinare a turiştilor, după ce a fost nevoit să renunţe la această activitate pe fondul pandemiei de COVID-19. „Am 45 de ani şi ce trăim acum este ceva de necrezut, este ceva ce mă depăşeşte, la fel ca pe noi toţi. Dar prin credinţă în Dumnezeu orice pandemie şi orice boală trec. (…) Tot timpul voi repeta: credeţi în Dumnezeu! Mesajul meu este: spuneţi o rugăciune, spuneţi-o cum vreţi voi, dar spuneţi!“, îi îndeamnă toboșarul pe cei cu care interacționează în cetate. Față de anii trecuți, numărul vizitatorilor Sighișoarei este mult redus.
„În general sunt familii, sunt cu copii, sunt cu măşti, sunt foarte atenţi. Aşa ne ajutăm turismul românesc. Eu le spun, căutaţi-vă ţara, căutaţi locurile frumoase, mai ales Sighişoara, care este o bijuterie, dar şi toate oraşele de aici, căutaţi Transilvania şi toate cetăţile de aici. Se poate să ieşim din criză, putem face şi turism, cu grijă, cu distanţare socială. Din luna martie mi-am suspendat activitatea, ca urmare a stării de urgenţă, am revenit acum, la începutul lunii iulie. Văd familii cu copii care vizitează colecţia de arme, Muzeul de Istorie şi clădirile Sighişoarei. Sunt peste 100 de turişti pe zi, sâmbăta şi duminica, 150 sau mai mulţi. În mod normal, în luna iulie, erau peste 1.500 de turişti pe zi“, a declarat, pentru Agerpres, Dorin Stanciu.
Rolul toboşarului este acela de a întâmpina turiştii, de a promova Cetatea Medievală şi de a-i încânta pe vizitatori cu legende frumoase şi cuvinte hazlii. Toboşarul este însoţit de un halebardier şi de domniţe.
(Cristina Zamfirescu)