Numărul copiilor proveniţi din sarcini multiple (gemeni), ce prezintă defecte din naştere, a devenit de două ori mai mare în ţările europene, în ultimele două decenii. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate, oamenii de ştiinţă au mai ajuns la concluzia că o greutate mică la naştere a bebeluşilor este influenţată, în multe cazuri, de gradul ridicat de poluare.
Numărul copiilor proveniţi din sarcini multiple (gemeni) ce prezintă defecte din naştere a devenit de două ori mai mare în ţările europene, în ultimii 24 de ani, arată un studiu internaţional citat de agenţia Reuters. Autorii studiului au folosit informaţiile medicale de la peste 5,4 milioane de naşteri produse între 1984 şi 2007, descoperind faptul că procentul copiilor care prezintă defecte congenitale a crescut de la 6 la fiecare 10 mii de naşteri multiple la 11 la fiecare 10 mii de naşteri multiple. „Importanţa acestei informaţii este una dublă. În primul rând, să ne asigurăm că mamele şi copiii dispun de serviciile medicale de care au nevoie. În al doilea rând, trebuie să înţelegem cauzele acestei creşteri“, a declarat prof. Helen Dolk, de la Centre for Maternal Fetal and Infant Research din cadrul Universităţii din Ulster, Irlanda de Nord. Prin comparaţie cu sarcinile cu un singur copil, riscul de defecte de naştere este cu aproape o treime mai mare în cazul sarcinilor multiple. O parte din această creştere poate fi pusă pe seama folosirii din ce în ce mai frecvente a tehnicilor de fertilizare in vitro, atrag atenţia specialiştii.
Gradul de poluare influenţează greutatea bebeluşilor
În urma cercetărilor efectuate, oamenii de ştiinţă au mai ajuns la concluzia că, cu cât gradul de poluare este mai mare, cu atât creşte şi numărul bebeluşilor născuţi cu greutate mică. „Femeile însărcinate care trăiesc într-un mediu plin de gaze de eşapament de la maşini şi de la centralele pe cărbune prezintă un risc crescut să nască copii mai mici decât normal“, subliniază un amplu studiu internaţional publicat de revista medicală americană „Environmental Health Perspectives“.
„Este cea mai amplă cercetare efectuată până în prezent în privinţa legăturii dintre poluarea aerului şi dezvoltarea fetusului“, precizează autorii. Greutatea mică la naştere - sub 2,5 kg - poate semnala un risc crescut de boli şi de mortalitate infantilă, precum şi probleme de sănătate cronice mai târziu, arată dr. Payam Dadvand, de la Centrul de Cercetări de Epidemiologie Mentală din Barcelona (Spania), unul din principalii coautori. „Sunt niveluri de poluare a aerului la care suntem expuşi aproape toţi. Particulele microscopice se găsesc peste tot în aerul pe care îl respirăm“, spune şi dr. Tracey Woodroof, profesor de ginecologie şi ştiinţă a reproducerii la Universitatea California din San Francisco. Ea remarcă faptul că ţările care au reglementări mai stricte în privinţa reducerii poluării produse de maşini şi centralele pe cărbune se bucură de niveluri mai scăzute ale poluanţilor. „În Statele Unite, am arătat, timp de câteva decenii, că avantajele pentru sănătatea publică create de reducerea poluării aerului sunt mult mai mari decât costurile“, a subliniat dr. Woodroof.
Studiul a luat în considerare trei milioane de naşteri din nouă ţări şi 14 regiuni din America de Nord, Africa de Sud, Europa, Asia şi Australia, majoritatea datelor procesate fiind strânse la mijlocul anilor 1990 şi la sfârşitul deceniului 2000. (Bogdan Cronţ)