Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Tot mai mulți ucraineni ar face concesii teritoriale în schimbul păcii
Rezultatele unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev, publicate săptămâna trecută, arată că o treime dintre ucraineni ar accepta cedarea teritoriilor ocupate pentru încheierea războiului de agresiune al Rusiei. Procentul este mult mai mare decât cel de 8% înregistrat la câteva luni după invazie, în septembrie 2022. Tema unor negocieri cu Rusia în care Ucraina ar fi nevoită să accepte concesii teritoriale este tot mai vehiculată în opinia publică şi în discursul oficial ucrainean.
Circa 32% dintre ucraineni ar accepta concesii teritoriale în schimbul păcii, arată sondajul institutului de sondare de la Kiev. Este o schimbare de percepție care prinde teren, având în vedere că, în septembrie 2022, numai 8% dintre ucraineni erau pentru renunțarea la teritorii, în februarie 2024 procentul urcase la 26% şi după numai două luni la 32%. Totuşi, 55% dintre ucraineni rămân împotriva concesiilor teritoriale, deși despre această posibilitate se discută tot mai mult în spațiul public din țara vecină, în contextul în care trupele ruse înaintează modest, dar constant în estul Ucrainei.
Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între cele două părți.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că până în noiembrie vrea să schiţeze un nou plan de pace și să organizeze un nou summit de pace la care, spre deosebire de cel desfășurat în Elveţia în iunie, să fie invitată şi Rusia. Dar Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă, în care vede mai degrabă o încercare a lui Zelenski de a obţine sprijin internaţional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.
Totuși, joia trecută, Kremlinul a indicat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că este dispus să negocieze cu Ucraina chiar dacă la Kiev se află la putere Volodimir Zelenski, a cărui legitimitate era până acum contestată de Moscova, deoarece mandatul de cinci ani al acestuia s-a încheiat în mai, potrivit Reuters. Ucraina motivează amânarea organizării alegerilor prin faptul că, fiind război, este nevoită să suspende regulile politice normale.
Pe de altă parte, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, aflat în China, a declarat după discuția cu omologul său chinez Wang Yi că Ucraina este gata de tratative cu Rusia dacă se respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării sale. Întrevederea ucraineano-chineză a fost urmată, a doua zi, de o întâlnire între miniştrii de externe rus şi chinez, Serghei Lavrov şi Wang Yi, care însă s-a încheiat fără declaraţii despre tema întrevederii. (C. Z.)