Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Tot mai puţini români emigrează în Spania
Fluxul migrator dintre Spania şi România leagă cele două ţări într-o manieră deosebită, deoarece acestea devin locul desfăşurării celei mai importante migraţii din întreaga Uniune Europeană: România este principala ţară de emigraţie, iar Spania este cea mai importantă ţară de imigraţie - a explicat profesorul Rafael Viruela, de la Universitatea din Valencia, în studiul "Harta imigraţiei româneşti în Spania".
Prezentarea cercetătorului spaniol este una dintre puţinele făcute asupra comunităţii româneşti din Spania într-un mediu academic. Cercetătorul spaniol Rafael Viruela consideră că extinderea comunităţii româneşti din Spania este "una extraordinară". "Colectivul românilor, care erau foarte puţini acum zece ani, a devenit al celor mai numeroşi rezidenţi în foarte scurt timp: o creştere subită şi cu cea mai mare extindere teritorială în Spania. Este un fenomen extraordinar, tocmai pentru că s-a petrecut în foarte puţin timp şi pentru că a fost vorba de un flux între două ţări între care, cel puţin până acum, nu existau legături evidente - aşa cum existau cu ţările occidentale (turism), cu Maghrebul (mâna de lucru ieftină) ori cu ţările latinoamericane (cultură, limbă)", consideră cercetătorul spaniol. Apreciind că în Spania se află cei mai mulţi români din afara graniţelor, Rafael Viruela a explicat că fluxul plecărilor şi sosirilor "leagă cele două ţări, unde au loc cele mai importante migraţii din întreaga UE: România este cea mai importantă ţară de emigraţie, iar Spania, principala ţară de imigraţie". Dacă românii au început să sosească aici în număr relativ mare la mijlocul anilor â90, din 2005, Spania a devenit prima ţară de destinaţie. "În timp ce, în 2002, soseau, în medie, 100.000 de români pe an, în 2007, numărul sosirilor s-a dublat", a remarcat Rafael Viruela, adăugând că românii "reprezintă acum 2% din populaţia de 46 de milioane de persoane a Spaniei". Studiul profesorului Viruela arată că românii sunt foarte împrăştiaţi în Spania, cu câteva concentrări geografice clare - în Madrid, Comunitatea Valenciană, Andaluzia şi Catalonia - însă adunaţi în proporţie de 25% în aşezări rurale (cu până la 2 mii de locuitori) şi localităţi mici (de până la 10 mii de locuitori). Deşi ia în consideraţie faptul că, în actualul ritm determinat de criza economică, numărul românilor care emigrează în Spania scade de la an la an, profesorul Viruela estimează că, până în 2014, comunitatea românească va ajunge la aproximativ 900 de mii de persoane.