Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Tractorul Tagro, printre atracţiile de la Indagra
Tractorul unei companii din Reghin, primul tractor agricol fabricat în România după o pauză de 10 ani, a atras numeroşi vizitatori veniţi la târgul Indagra care are loc în acest weekend la Bucureşti. Tot la Indagra, producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat că pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi a costurilor cu materia primă şi forţa de muncă.
După o pauză de 10 ani, o firmă din Reghin readuce România pe lista ţărilor care produc tractoare. Tractorul Tagro a fost realizat în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere - IFOR - care funcţionează la Reghin, cu ajutorul unei investiţii de 4 milioane de euro şi cu munca timp de 5 ani a 50 de ingineri.
„Ca obiective principale am urmărit să scoatem un tractor care să aibă un raport calitate/preţ competitiv, să poată fi adresat tuturor fermierilor, dar în special celor mici şi medii. Am pus un accent foarte mare pe partea de identitate vizuală şi în acest sens am investit foarte mult în design. Cel mai important lucru: am urmărit să creăm un tractor care să poată fi exportat în întreaga lume şi să reprezinte cu brio industria românească”, a declarat Andrei Oltean, director de dezvoltare al IRUM Reghin, firma producătoare a tractorului, într-o conferinţă de presă.
Producţia în serie a acestui tractor va începe în aprilie 2019, iar conducerea firmei din Reghin estimează că în primul an vor fi produse şi vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depăşit pragul de 300 de tractoare, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare Tagro.
Noul tractor va fi exportat, în primul rând în Ungaria, unde compania are deja un sediu propriu care va fi extins, dar „foarte interesantă este piaţa din Bulgaria, din Ucraina, iar acestea vor fi punţi de legătură pentru vestul Europei”.
Tagro este destinat cu precădere fermelor mici şi mijlocii şi va fi vândut atât pe piaţa internă, cât şi pe cele externe, cu un preţ care pleacă de la 34.500 de euro. Va avea toate dotările necesare unui tractor modern, inclusiv comenzi prin radio şi aer condiţionat.
Tractorul românesc produs la Reghin este una din atracţiile de la cel mai mare eveniment agricol din România, Indagra, organizat în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie 2018, chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, făcând prima sa oprire în turul tradiţional al târgului la standul producătorului român de tractoare.
„Aş sta până mâine-dimineaţă lângă acest tractor, pentru că merită efortul acestor oameni care, iată, puşi în situaţia în care să analizeze încotro să o luăm, dânşii au găsit calea de succes”, a afirmat Petre Daea, potrivit Agerpres.
Întrebat de un jurnalist dacă va susţine un program „Rabla” pentru tractoare în vederea retehnologizării agriculturii româneşti, ministrul a dat asigurări că împreună pot fi găsite soluţii „ca să facem ceea ce trebuie pentru industria din România”.
Tot la Indagra, producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat că scumpirea pâinii este iminentă, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi a costurilor cu materia primă şi forţa de muncă.
„Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel. Pe lângă toate acestea, am primit notificări de la furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru a ne informa că majorează tarifele cu 25%. (...) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict făcute pe brutăria ROMPAN - Proiect Service - ne arată că acesta este intervalul la care trebuie să ne referim. Sigur, dacă un produs costă 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva”, a explicat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu, prezent la standul asociaţiei de la Indagra.