Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Traficul aerian a fost reluat în Spania
Controlorii de trafic aerian, după cele 24 de ore de grevă, au cedat sâmbătă, când Guvernul a declanşat stare de alertă, o situaţie care nu s-a mai întâmplat în 35 de ani de democraţie, plasând traficul aerian, pentru o perioadă de 15 zile, sub controlul armatei.
Cursele aeriene au fost reluate pe aeroporturile spaniole, după ce controlorii de trafic au fost forţaţi să revină la locurile de muncă. Sâmbătă, Guvernul spaniol a decretat starea de alertă, pentru prima dată de la reinstauarea democraţiei, în 1977, decizie ale cărei consecinţe imediate au fost preluarea controlului pe aeroporturile spaniole de către Armată şi declanşarea urmăririi penale împotriva greviştilor, a anunţat ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba. "Angajaţii vor fi convocaţi la locul de muncă şi, în cazul în care nu se vor prezenta, acest lucru va putea fi calificat drept nesupunere, prevăzută de codul penal militar", a explicat ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP. La rândul său, ministrul Transporturilor, Jose Blanco, declara, sâmbătă, că în 48 de ore situaţia va reveni la normal. Protestul spontan al controlorilor de trafic aerian, care şi-au părăsit locurile de muncă în primele ore ale serii de vineri, invocând argumente de ordin medical, a cufundat în haos spaţiul aerian al Spaniei şi a afectat peste 250 mii de pasageri. Dintre aceştia, circa 1.500 de pasageri au fost afectaţi, sâmbătă, de anularea a 16 curse spre şi dinspre Spania de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa. Greva controlorilor de trafic a fost declanşată în cel mai nepotrivit moment pentru spanioli, care se pregăteau, vineri, să plece într-o vacanţă de cinci zile. În afară de metoda utilizată, aceste revendicări din partea unei profesii, care are un salariu mediu ce atinge 200.000 de euro pe an, într-o ţară în care 20% din populaţia activă se află în şomaj, au fost primite cu ostilitate.