Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Traficul aerian din Europa este paralizat de erupţia vulcanului din Islanda
Erupţia vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajökull din Islanda, care a aruncat cenuşă la înălţimea de 6 kilometri, a paralizat traficul aerian în mai multe state din Uniunea Europeană, cele mai afectate fiind Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Belgia, Olanda, Germania, Franţa sau Polonia. Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei (Eurocontrol) miza, ieri, pe asigurarea a doar 11 mii de zboruri în spaţiul aerian european, în timp ce într-o zi normală numărul acestora se ridica la 28 de mii de curse. "Aceste perturbări ar putea dura două zile, în funcţie de modul în care va evolua norul de cenuşă", a indicat Eurocontrol, Organizaţia Europeană pentru Securitatea navigaţiei aeriene.
Şi în România, aeroporturile Internaţionale Otopeni şi Băneasa din Bucureşti au anulat, ieri, 43 de curse, din cauza închiderii traficului aerian în multe ţări din N-V Europei. Norul de cenuşă format după erupţia vulcanică a ajuns, ieri-dimineaţă, şi în regiunea Moscovei. "Norul nu este sesizabil de ochiul uman, dar particulele de cenuşă vulcanică pot bloca motoarele avioanelor. Întrebarea este cât de critică poate fi situaţia dată pentru zboruri", a spus directorul general al Agenţiei ruse de Meteorologie, Marina Petrova. Experţii au avertizat că erupţia vulcanică ar putea dura cel puţin câteva săptămâni şi ar putea declanşa şi o erupţie a vulcanului Katla, situat în apropiere.