Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Tragerile cu rachete antigrindină au fost sistate în Prahova
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a dispus sistarea tragerilor cu rachete antigrindină în judeţul Prahova după ce peste 90% dintre fermieri au solicitat acest lucru, sub semnătură. Oficialul a atenționat că în cazul în care grindina va face pagube în județ, agricultorii nu vor mai putea cere despăgubiri.
Solicitări pentru oprirea sistemului antigrindină sunt și din alte județe, însă ministrul așteaptă semnăturile pe proprie răspundere ale agricultorilor.
„Astăzi (26 iulie, n.r.) am semnat ordinul de ministru pentru sistarea tragerilor cu rachete în judeţul Prahova. Peste 90% dintre fermierii din Prahova au adus semnături pentru sistarea sistemului de antigrindină. Ceilalţi fermieri, din alte judeţe, trebuie să îmi aducă pe proprie răspundere semnături că nu vor să se mai tragă cu rachete antigrindină. Dar nimeni nu va mai intra la despăgubiri pentru eventualele pagube produse ca urmare a căderilor de grindină în zonele respective”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul agriculturii, Florin Barbu, în timpul unei vizite efectuate zilele trecute în județul Vrancea, puternic afectat de seceta pedologică.
Şi fermierii din Vrancea au cerut, în cadrul unei întâlniri cu prefectul, sistarea temporară a tragerilor cu rachete, motivând că sistemul antigrindină ar fi una dintre cauzele secetei pedologice severe care afectează judeţul în ultimii ani. Ei urmează a se mobiliza în următoarea perioadă pentru strângerea de semnături.
Pe de altă parte, ministrul Florin Barbu i-a îndemnat pe cultivatorii din Vrancea să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, statul urmând să vină complementar cu rețeaua principală.
„Noi degeaba facem infrastructura principală de irigaţii, dacă dumneavoastră nu veniţi să luaţi fonduri europene, cu 100% şi cu instalaţii gratis, de la Programul de reabilitare a infrastructurii secundare de irigaţii”, le-a transmis ministrul reprezentanţilor Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli din judeţ.
La acest moment, doar circa 5% din suprafaţa agricolă a judeţului este irigată. Demnitarul a dat asigurări că până în 2027 vor fi finalizate toate investiţiile propuse prin Programul naţional de irigaţii din România.
„Pe amenajarea la care am fost, Nămoloasa-Măxineni, practic, pe judeţul Vrancea, sunt undeva la 10.000 de hectare (irigabile, n.r.). Noi asigurăm apă pentru toate cele 10.000 de hectare. Acum, vă spun, fermierii care au accesat fonduri europene irigă pe 3.500 de hectare. Pe celelalte trebuie să vină (fermierii, n.r.) să acceseze fonduri europene. (...) Până în 2027 vom finaliza tot Programul naţional de irigaţii din România”, a spus Barbu. (C.Z.)