Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Trăim cei mai călduroși ani înregistrați vreodată
Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroşi de la debutul înregistrărilor meteorologice, alături de anii 2016 și 2019, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială. Potrivit secretarului general al OMM, schimbările climatice sunt inevitabile și, drept consecință, trebuie să ne așteptăm la tot mai multe evenimente meteorologice extreme.
Izbucnirea pandemiei de coronavirus a afectat economiile şi a redus pe termen scurt emisiile de carbon, însă concentraţiile atmosferice de gaze cu efect de seră au continuat să crească, arată Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), agenție specializată a ONU, în raportul său asupra climei din 2020 publicat luni.
În concordanţă cu prognozele făcute de organizație în decembrie, 2020 s-a numărat printre cei mai călduroşi trei ani înregistraţi vreodată. În 2020, temperaturile medii globale au fost cu aproximativ 1,2 grade mai ridicate în comparaţie cu nivelurile preindustriale. Deceniul din 2011 până în 2020 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată. Raportul face și o analiză a emisiilor de carbon și a concentrației de metan, la nivel global, aceștia fiind indicatori strâns legați de încălzirea globală.
Astfel, OMM estimează și pentru acest an creșteri ale concentraţiilor medii globale de CO2 până la 414 părţi pe milion (ppm) sau mai mult, uşor peste valoarea de 410 ppm înregistrată în 2019. Valoarea de 410 ppm este cu 148% peste nivelurile preindustriale, din perioada cuprinsă între anii 1850 şi 1900.
De atunci, 2016 a fost cel mai „fierbinte” an, în timp ce nivelurile din 2019 şi 2020 au fost atât de apropiate, încât a fost imposibil de estimat care a fost mai călduros, potrivit purtătorului de cuvânt al OMM. De asemenea, creşterea concentraţiei de metan - cu 260% mai mult - reprezintă un motiv de îngrijorare pentru specialiști.
Petteri Taalas, secretar general al OMM, a declarat că raportul confirmă faptul că schimbările climatice sunt implacabile. Indiferent de măsurile adoptate, această tendinţă negativă va continua timp de decenii și sunt necesare pregătiri pentru un număr tot mai mare de evenimente meteorologice extreme, cu efecte devastatoare, a precizat Taalas.
Oamenii de ştiinţă susţin că temperaturile nu ar trebui să crească cu peste 1,5 grade Celsius până la sfârşitul secolului pentru a se putea evita cele mai grave daune, un obiectiv pe care statele au convenit să îl aducă la îndeplinire prin Acordul de la Paris asupra climei.
Emisiile de carbon ar trebui reduse la 45% sub nivelurile din 2010 până în anul 2030 pentru a se putea atinge acest obiectiv, conform cifrelor ONU. Potrivit experților, în lipsa unor obiective de protecţie climatică noi şi mai ambiţioase, acest demers este probabil sortit eşecului. (C. Z.)