Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Transporturile de cereale ucrainene vor fi sigilate și monitorizate
România a informat autoritățile ucrainene că a luat decizia de a sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina și de a institui controale direct în vamă pentru produsele agroalimentare provenite din țara vecină, a anunţat Ministerul Agriculturii. Comisia Europeană este gata să oprească temporar importurile de grâu, porumb, seminţe de floarea-soarelui şi seminţe de rapiţă din Ucraina, până în data de 5 iunie.
Măsurile suplimentare de securizare vin în urma discuţiei pe care ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut-o miercuri, în format online, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, convorbire care va fi urmată de o întâlnire față în față, astăzi, la București.
Ministrul român i-a mai transmis lui Mikola Solski că statul român susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară, dar i-a solicitat, în același timp, colaborarea pentru a identifica rapid soluţii privind cerealele şi seminţele oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) care intră în România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii autohtoni.
Tot miercuri, la nivel european, a avut loc o ședință în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă UE (COREPER II) având ca temă prelungirea măsurii prin care produsele din Ucraina sunt scutite de plata taxelor vamale.
Potrivit ministrului Petre Daea, care a participat la ședința de lucru, Comisia Europeană vizează oprirea importurilor din Ucraina, până în data de 5 iunie, dar doar după ce Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia vor renunța la măsurile unilaterale și ilegale de interzicere a cerealelor ucrainene.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsura ar putea fi luată la 48 de ore după ce cele patru state îşi retrag restricțiile. În cadrul videoconferinței, s-a discutat despre faptul că ţara noastră este cel mai puternic afectată de importurile ucrainene și se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise, iar România a rămas principalul culoar de tranzit.
În același timp, premierul Nicolae Ciucă a anunţat, ieri, că Guvernul a aprobat o hotărâre prin care să se aloce 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro de la buget pentru fermieri, precizând că, în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, aceştia vor putea să îşi depună documentele la APIA.
Șeful Guvernului a menţionat că a primit o scrisoare de răspuns de la preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care se confirmă stabilirea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din ţările prin care tranzitează cerealele din Ucraina. (C. Z.)