Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Trei cauze care au dus la scăderea suprafeței cultivate cu fasole

Trei cauze care au dus la scăderea suprafeței cultivate cu fasole

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 25 Octombrie 2024

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău deţine în colecţie aproximativ 1.000 de soiuri de fasole, de diverse culori şi mărimi, printre ele numărându-se câteva de fasole ornamentală și două varietăţi cu caracteristici deosebite, una cu păstăi lungi de un metru şi alta cu boabe mari, soi recuperat prin intermediul unui preot, de la Muntele Athos.

„În trecut, fasolea era cultivată pe suprafeţe mari în România, am reuşit să avem o colecţie bogată la BRGV care depăşeşte peste 1.000 de soiuri care se pot diferenţia, vorbim de fasole de câmp, urcătoare, fasole pentru păstaie. (...) Avem şi câteva soiuri de fasole ornamentală, cu flori bogate de diverse culori, cea mai cunoscută nuanţă fiind cea de roşu corai. Avem păstăi extrafine, de până la 5 cm, până la păstăi care ating sau depăşesc chiar şi un metru, le-am spus noi «fasole la metru»”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Potrivit specialistului, o bună parte dintre soiurile de fasole cultivate de-a lungul timpului în România au dispărut. Însă, cultura fasolei trebuie încurajată deoarece este eficientă economic și, „totodată, fixează azotul la nivelul rădăcinilor şi contribuie la păstrarea gradului de fertilitate al solului”.

„De ce nu mai avem fasole în România? Schimbările climatice au perturbat condiţiile favorabile acestei specii, pe de altă parte, absenţa soiurilor şi, nu în ultimul rând, avem terenurile contaminate cu o bacterie periculoasă, Xanthomonas, care atacă sămânţa”, a arătat cercetătorul.

Un soi de fasole cu boaba de până la 2 cm în diametru a fost adus în 1992 de la Muntele Athos prin bunăvoinţa unui preot şi este păstrat acum în colecţia BRGV. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură