Principalii factori care îi motivează pe români în demararea unei afaceri sunt „perspectiva unui al doilea venit“, „independenţa faţă de angajator“ şi „posibilitatea de a materializa propriile idei“.
Aproape 80% dintre tinerii români sub 30 de ani, cu diplomă universitară, au o atitudine pozitivă faţă de munca pe cont propriu, arată studiul „Antreprenoriatul în România în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa“, citat de Agerpres. Conform documentului, trei din patru tineri români consideră că în următorii 10 ani antreprenoriatul va fi mai important sau cel puţin la fel de important ca în prezent, iar 3 din 10 români se văd deschizându-şi propria afacere.
România a fost inclusă pentru prima dată în acest amplu studiu realizat la nivel european. Atitudinea pozitivă faţă de antreprenoriat iese în evidenţă cu precădere la persoanele cu vârste sub 30 de ani, deţinătoare ale unei diplome universitare, precum şi la persoanele cu copii. La fel ca în majoritatea ţărilor unde s-a desfăşurat sondajul, bărbaţii români - 68% - oferă o rată de acceptare mai ridicată a activităţilor independente în comparaţie cu femeile - 63%.
Pentru români, principalii factori care îi motivează în demararea unei afaceri sunt „perspectiva unui al doilea venit“ - 55%, „independenţa faţă de angajator“ - 30% şi „posibilitatea de a materializa propriile idei“ - 23%. Pentru majoritatea europenilor intervievaţi, independenţa faţă de angajator ocupă primul loc - 45%, realizarea profesională se află pe locul doi - 38%, iar perspectiva celui de-al doilea venit se află pe al treilea loc - 33%.
La polul opus, lipsa capitalului incipient, situaţia economică incertă, precum şi teama de eşec sunt principalele obstacole resimţite la nivel european când vine vorba de întemeierea propriei afaceri. Dintre cele 16 ţări participante la sondaj, doar grecii şi germanii sunt mai sceptici decât românii în ceea ce priveşte finanţarea de început a unei afaceri.
În ceea ce priveşte teama de eşec, studiul arată că românii sunt mult mai puţin îngrijoraţi de acest aspect decât media europeană.
„Toată lumea vrea tineri, dar vrea şi experienţă“
În România, peste 80% dintre absolvenţii de liceu se înscriu la facultate, în condiţiile în care, în Germania, doar 10% fac acest lucru, a declarat primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, prezent, ieri, la conferinţa intitulată „Introducerea unei garanţii pentru tineret“. În context, edilul a spus că intenţionează să înfiinţeze la nivelul municipiului şcoli de meserii, unde tinerii să poată obţină o calificare care să le permită să intre pe piaţa muncii.
„Există anumite bariere la intrarea tinerilor pe piaţa muncii. Toată lumea vrea tineri, dar în acelaşi timp vor şi experienţă, ceea ce este o contradicţie. Ne-am gândit să realizăm în municipiul Botoşani, poate ajutaţi de agenţii economici, nişte şcoli de meserii, dacă sistemul de învăţământ nu are flexibilitatea asta“, a afirmat edilul.
Ministrul economiei: „România nu a avut spirit antreprenorial“
Dezvoltarea spiritului antreprenorial încă din liceu este un punct important pe care România trebuie să-l cultive, a declarat, pe marginea aceluiaşi subiect, şi ministrul economiei, Varujan Vosganian.
„Încadrarea României într-un efort amplu are în vedere cultivarea spiritului antreprenorial, care se referă la implicarea tinerilor în afaceri, la implicarea mai largă a femeilor în afaceri, la reimplicarea celor care au eşuat în afaceri sau a celor care, din diverse motive, au ieşit de pe piaţa muncii. Ar trebui să dezvoltăm acest lucru încă din şcoală. România nu a avut spirit antreprenorial, iar ceea ce a apărut după 1990 a fost contaminat de modul defectuos în care a funcţionat economia“, a afirmat Varujan Vosganian. Ministrul economiei a mai declarat că, în România, amploarea crizei economice a fost mai severă şi pentru faptul că oamenii erau mult „prea încrezători în forţele proprii“.
„De ce societatea românească nu a fost pregătită pentru asta? Pentru că oamenii credeau că pot recupera peste noapte viaţa trăită în decenii, erau, poate, excesiv de încrezători. De aceea, cred că o sursă importantă de reducere a unor astfel de riscuri este reprezentată de cultivarea spiritului antreprenorial“, a subliniat ministrul economiei.