Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Trei îngrijorări ale mediului de afaceri pentru 2020
Criza forţei de muncă, accentuarea inflaţiei şi blocajul financiar reprezintă, în 2020, cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri, arată „Barometrul privind starea economiei”, publicat de Frames. Pentru criza de pe piața muncii, „din păcate, statul întârzie să vină cu soluţii, cea mai solicitată de investitori fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor, mai ales a celor tineri, în ţară”, arată concluziile analizei.
Dacă la precedentul barometru de opinie, din iulie 2019, inflaţia şi deprecierea leului se aflau în topul temerilor investitorilor, pentru anul 2020, criza forţei de muncă este îngrijorarea numărul unu.
Astfel, întrebaţi care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri în anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema forţei de muncă, 53% dintre respondenţi au menţionat accentuarea blocajului financiar, 49% - creşterea inflaţiei, iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială depreciere a leului.
„Criza forţei de muncă s-a accentuat în 2019, iar importul de muncitori străini nu a reuşit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creşterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piaţa muncii. În 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluţii, cea mai solicitată de investitori fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii”, arată Barometrul.
Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulţi dintre investitori (61%) estimează că afacerile din comerţ vor genera cel mai ridicat nivel de interes. Serviciile (47%), construcţiile (37%), transportul şi depozitarea (28%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, în topul investiţiilor.
„În 2020, consumul, cu bune şi rele, va continua să reprezinte motorul principal al economiei, însă cu o rată de creştere ceva mai temperată. Anul viitor va aduce multe semne de întrebare în sectoare precum agricultura, aflată încă în zona meteo sensibilă, construcţiile - în condiţiile incertitudinilor legate de Programul «Prima Casă», şi mai ales în zona producţiei industriale, acolo unde ultimele luni au marcat o decelerare semnificativă”, afirmă Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanţă Frames, citat de Agerpres.
Dincolo de provocările economice din 2020, oamenii de afaceri își doresc în primul rând predictibilitate fiscală (73%). De asemenea, digitalizarea administraţiei publice (56%), investiţiile în infrastructură (45%), reducerea aparatului bugetar (38%) şi un plan naţional de reconversie profesională (24%) se află în topul măsurilor considerate prioritare de investitori.