Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Trei sferturi din puii sacrificaţi în UE sunt contaminaţi cu campilobacterii

Trei sferturi din puii sacrificaţi în UE sunt contaminaţi cu campilobacterii

Data: 19 Martie 2010

Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA) a precizat, într-un comunicat, că din totalul puilor sacrificaţi în abatoarele din Europa, campilobacteriile ar fi contaminat mai bine de trei sferturi, în timp ce 15,7% din carnea de pui ar prezenta şi urme de salmonela.

Salmoneloza şi campilobacterioza sunt "cele mai frecvente două boli de origine alimentară întâlnite la om", explică autoritatea europeană în domeniu, ce îşi are sediul la Parma, în nordul Italiei.

Cifrele reprezintă rezultatul unei serii de analize efectuate în 2008 pe carnea de pui ieşită din 561 de abatoare din 26 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi din Elveţia şi Norvegia. În ceea ce priveşte salmonela, gradul de contaminare "variază mult între ţările membre, de la 0% la 26,6%, cu o rată extrem de ridicată în Ungaria - 85,6%, precizează EFSA.

Salmonelele cel mai des întâlnite în cazurile de salmoneloză la om, salmonela entiridis şi salmonela typhimurium, reprezintă 13,6% şi, respectiv, 4,4% din carnea contaminată, se mai arată în comunicatul agenţiei.

Autoritatea menţionează că riscurile de contaminare a omului pot fi reduse "printr-o preparare completă" şi că a realizat acest studiu la cererea Comisiei Europene, pentru a servi drept bază "ce poate fi utilizată în viitor pentru a urmări tendinţele şi pentru a evalua impactul programelor de control".