Prof. dr. Dan Prelipceanu, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ din Capitală, a declarat, ieri, în legătură cu cazul tânărului care a încercat să detoneze o bombă artizanală într-o unitate de învăţământ din Iaşi, că trei sferturi dintre cei care suferă de schizofrenie nu îşi urmează tratamentul. „În situaţiile în care aceste persoane ajung în conflict, se iniţiază o internare de către cineva din familie sau dintre persoanele care sunt în preajma lor. Reglementările legale, care sunt din 2002 în România, prevăd că aceştia au toate drepturile în situaţiile în care sunt stabilizaţi“, a precizat prof. dr. Prelipceanu.
La rândul său, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că, în cazul bărbatului de la Iaşi, se va face obligatoriu o expertiză medico-legală psihiatrică, aşa cum prevede legea, pentru a vedea dacă a avut sau nu discernământ în momentul comiterii atentatului. Vasile Astărăstoae a adăugat că schizofrenia „este una dintre afecţiunile controlate şi este important ca persoana care suferă de această boală să-şi urmeze tratamentul şi să fie monitorizată“.
Un bărbat în vârstă de 39 de ani a detonat luni o bombă artizanală într-un amfiteatru de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi, unde se desfăşura examenul de licenţă. Bărbatul, care este fost student al universităţii, a avut, din 2006, până în aprilie 2013, nouă internări la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola, din cauza unor tulburări de schizofrenie paranoidă.