Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Trei zile de ceremonii la 80 de ani de la debarcarea din Normandia
O mobilizare fără precedent de forțe de ordine este pregătită în Franța pentru cele trei zile de ceremonii prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din Normandia, la care sunt aşteptaţi 25 de şefi de stat şi de guvern. „Este cel mai mare eveniment comemorativ din istoria noastră”, a spus ministrul francez de interne.
Un „dispozitiv excepţional” format din 43.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi militari va asigura buna desfășurare a manifestărilor care vor avea loc între 5 şi 7 iunie, a anunţat ministrul de interne Gerald Darmanin, transmite AFP. Aproape un milion de persoane urmează să asiste la cele circa 30 de evenimente organizate de miercuri și până vineri în Bretania şi Normandia. Cea mai importantă ceremonie va fi cea din 6 iunie de pe Plaja Omaha, unde vor fi desfăşuraţi 12.000 de poliţişti şi jandarmi. Va fi mobilizat și un dispozitiv complet de deminare, format din 80 de genişti şi 50 de echipe canine.
Pe lângă preşedintele american Joe Biden, care va efectua ulterior o vizită la Paris, la festivităţi vor mai fi prezenţi regele Charles al III-lea şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu însă şi preşedintele rus Vladimir Putin, notează AFP.
Rusia nu a fost invitată la ceremoniile din Normandia din cauza „războiului său de agresiune” împotriva Ucrainei, a anunţat Palatul Elysée. Totuși, „contribuţia decisivă” a Uniunii Sovietice la victoria împotriva Germaniei naziste va fi omagiată prin diverse „gesturi”, în special în cimitirele din Franța în care odihnesc soldaţii ruşi şi „în cadrul ceremoniei” din 6 iunie, a dat asigurări Palatul Elysée.
Vladimir Putin a fost invitat la evenimentele prilejuite de împlinirea a 60 de ani de la debarcare, în iunie 2004, alături de Jacques Chirac, apoi la cele pentru marcarea a 70 de ani în 2014, în pofida anexării Peninsulei Crimeea. În schimb, el nu a fost invitat la cea de-a 75-a aniversare a „Zilei Z”, în 2019, când situaţia se blocase în estul Ucrainei, iar relaţiile erau deja tensionate puternic cu Occidentul. Moscova a cerut atunci să nu se „exagereze” importanţa debarcării aliate, reamintind de cele 27 de milioane de sovietici morți în Al Doilea Război Mondial.
Operaţiunea „Overlord”, care a deschis cel de-al doilea front în vestul Europei, cu operaţiuni masive în nordul şi nord-vestul Franţei, începea la 6 iunie 1944 cu debarcarea pe plajele Utah, Omaha, Gold, Juno şi Sword din Normandia a circa 156.000 de soldaţi americani, britanici, canadieni, francezi, susținuți de extrem de puternice forţe de aviaţie. Operațiunea, comandată de generalul Dwight D. Eisenhower, s-a încheiat în august 1944 odată cu eliberarea Parisului. Debarcarea rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie. (C. Z.)