Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Tuberculoza, o boală vindecabilă
Anual, la nivel global, la data de 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Cu această ocazie se derulează numeroase acţiuni de conştientizare a acestei boli provocate de bacteria Mycobacterium tuberculosis, cunoscută și sub numele de bacilul Koch.
În România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică, în toate judeţele derulându-se campanii de screening. Totuşi, potrivit Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor, în ţara noastră sunt raportate aproape un sfert din cazurile înregistrate la nivel european (23,4%).
Tuberculoza afectează în principal plămânii, însă poate leza şi alte organe (ganglioni, oase, rinichi, meninge etc.). Transmiterea bacilului se realizează prin picăturile de salivă eliminate în aer de bolnavii contagioşi, prin tuse, strănut ori spută. Odată intrată în organism, bacteria ajunge la nivelul alveolelor pulmonare şi provoacă o infecţie latentă. Persoanele infectate, spun medicii, pot să nu aibă nici un simptom şi să nu fie contagioase şi astfel să nu fie conştiente de prezenţa bacilului.
„Tuberculoza nu trebuie să ne sperie, însă trebuie să fim conştienţi că această boală există, tratamentul nu este unul foarte uşor, însă cele mai multe cazuri sunt sensibile la medicamentele de pe piaţă”, declara într-un interviu acordat Ziarului Lumina doamna doctor Adriana-Ioana Sorete-Arbore, medic primar pneumoftiziolog.
Potrivit acesteia, pentru a ne feri de tuberculoză sunt necesare o serie de măsuri de prevenţie, precum un stil de viaţă cât mai echilibrat, cu mişcare în aer liber, trei mese pe zi, fără alcool şi o igienă respiratorie şi a spaţiului în care locuim.
Tratamentul tuberculozei este gratuit pentru toţi pacienţii.