Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Tur ciclist ghidat pe „drumul Bornei de hotar”
Primăria municipiului Focşani propune pasionaţilor de istorie un tur ciclist ghidat prin locurile unde a fost amplasat de-a lungul anilor monumentul „Borna de hotar”, simbol al graniței care despărţea, înainte de Unirea de la 1859, Focşanii Munteniei de Focşanii Moldovei, precum şi o expoziţie de fotografii vechi din colecţia Petru Mincu, ce spun povestea „celui mai plimbat monument” din Focşani. Evenimentul „Drumul Bornei de hotar” va avea loc vineri, 13 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, informează administraţia locală.
Operă a arhitectului Ioan Berindei şi a sculptorului Ion Jalea, „Borna de hotar” a fost dezvelită în prezenţa lui Nicolae Iorga la 13 septembrie 1931, la 72 de ani după Unirea de la 1859, pe locul din Focșani unde iniţial era unul dintre pichetele de graniţă dintre cele două Principate, graniță care împărţea oraşul în două: Focşanii Munteniei şi Focşanii Moldovei. Este din piatră, în formă de trunchi de piramidă, fiind ornamentată cu basoreliefuri plate din bronz, care înfăţişează stemele celor două Principate Române.
Turul ghidat pe bicicletă, ce va reface traseul istoric al monumentului, va începe de la actualul amplasament, va continua în locurile unde „Borna de hotar” a fost amplasată de-a lungul timpului, incluzând Piaţeta Balada şi Muzeul Unirii, şi se va încheia cu vizitarea Muzeului Unirii. Turul este gratuit, iar cei interesați să participe sunt invitați să se înscrie pe pagina de Facebook a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Focşani.