Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Turism cu arome de lavandă sau trandafir
Un proiect european care vizează promovarea turismului axat pe plantele aromatice şi medicinale prinde contur în şase ţări din sudul continentului: Franţa, Italia, Malta, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Cipru. Iniţiativa denumită „Mappae”, finanţată parţial de UE, își propune să creeze o marcă pentru circa 30 de circuite turistice care aduc în atenție locuri și comunități preocupate de secole de cultivarea plantelor aromatice și care atrag tot mai mulți turiști amatori de experiențe inedite.
Una din țările active în proiectul „Mappae” (Medicinal and Aromatic Plants Pathways Across Europe), Cipru, mizează pe știința tradițională a localnicilor în cultivarea și valorificarea plantelor aromatice pentru a dezvolta și mai mult turismul în insulă, renumită mai degrabă pentru apele sale de turcoaz şi vestigiile arheologice, potrivit unui reportaj AFP preluat de Agerpres.
La Agros (foto), un mic sat cipriot situat la o altitudine de 1.100 m în masivul Troodos, cunoscut și pentru Festivalul Trandafirilor pe care îl găzduiește anual, soarele abia a răsărit, dar Andria Tsolakis, împreună cu sora sa, Elena, şi mama lor, Maria, au început deja să culeagă trandafirii, scrie reporterul AFP.
Familia Tsolakis cultivă de 73 de ani trandafiri de Damasc, un soi renumit pentru parfumul florilor sale și pentru faptul că produce cu 30% mai mult ulei esențial decât din oricare alt soi de trandafir.
„Avem nevoie să culegem aproximativ 400 de flori pentru a strânge un kilogram de petale din care se fac doi litri de apă de trandafiri”, explică Andria.
Atunci când tatăl său, Chris, a preluat exploataţia familială de la părinții lui, a decis să deschidă şi un mic magazin pentru turişti, pe care l-a numit „Rose factory”. În treizeci de ani, magazinul familiei Tsolakis a devenit atât de cunoscut, încât figurează în toate ghidurile turistice. „În sezon, primim până la zece autocare de turişti pe zi”, povestește Elena.
Potrivit coordonatoarei locale a proiectului „Mappae”, Yioula Michaelidou Papakyriacou, oamenii au început să redescopere plantele medicinale cu care „bunicile noastre puteau îngriji orice boală”.
„Avem şansa de a avea pe insulă peste 800 de soiuri de ierburi aromatice, dintre care unele nu se găsesc decât în Cipru”, susţine Papakyriacou. Ea spune că uleiurile esenţiale produse aici sunt de o calitate excelentă graţie geologiei, calităţii aerului şi condiţiilor meteorologice.
„Clima este ideală pentru a cultiva acest tip de ierburi”, confirmă Miranda Tringis, o întreprinzătoare care, în urmă cu zece ani, a deschis un parc botanic în apropiere de Ayia Napa, oraş balnear din sud-estul Ciprului.
Ea laudă bogăţia florei ciprote, care nu se rezumă doar la măslini, chiparoşi şi lavandă. „În primul secol după Hristos, Pliniu cel Bătrân a scris despre ierburile din Cipru ca fiind cele mai bune din întregul Imperiu Roman. Acest lucru este valabil şi acum”, spune antreprenoarea. (C. Z.)