Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Turismul balnear, în creştere în România
Reprezentanţii patronatelor din turismul balnear solicită acordarea de facilităţi fiscale pentru acest sector pentru a continua investiţiile făcute în bazele de tratament. În România, unele staţiuni balneoclimaterice rivalizează cu staţiunile de marcă din Europa ca urmare a modernizărilor realizate.
În ultimii ani şi în sectorul balnear s-au realizat investiţii majore, astfel că s-a ajuns ca unele staţiuni să rivalizeze cu staţiuni de marcă din Europa, însă pentru a continua trendul ascendent şi a atrage cât mai mulţi investitori, reprezentanţii patronatelor susţin că este nevoie de o susţinere mai puternică din partea statului prin acordarea de facilităţi fiscale precum reducerea TVA. „În 2015, schimbările majore ţin de investiţiile mari care s-au făcut. Este vorba, în principal, de investiţiile mari făcute în bazele de tratament din staţiunile balneo istorice, dar există şi cele pentru spa şi wellness, un segment tot mai cerut de cei care vin în staţiuni. Este un curent care cuprinde tot mai mult România prin influenţele externe şi pe care încercăm să îl dezvoltăm tot mai mult şi pentru a-i reţine pe români în ţară, pentru că sunt foarte mulţi care nu cunosc ce modernizări s-au făcut în ultimii ani. Astfel, staţiunile din România rivalizează cu staţiunile de marcă din Europa“, a spus Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) la seminarul „Staţiunile balneare în schimbare, investiţii de nivel european“.
Acesta a dat exemplul staţiunilor refăcute recent, Tuşnad, Govora, Covasna, unde există un grad de confort în creştere şi programe turistice diversificate. Rădulescu a atras atenţia că numărul turiştilor din străinătate a crescut ca urmare a proceselor de modernizare. „Noi ar trebui să facem un efort investiţional uriaş pentru a moderniza stabilimentele pe care le avem. În staţiunile mari există locuri şi pentru cei care vin prin Casa Naţională de Pensii“, a declarat preşedintele OPTBR. Reprezentanţii OPTBR au apreciat că încep să vină tot mai mulţi turişti prin casele naţionale de sănătate, segment care câştigă tot mai mult teren în staţiunile modernizate.
Totuşi, aceştia atrag atenţia că în lipsa unor investiţii majore şi a unor facilităţi fiscale acordate de stat, ţara noastră va începe să piardă teren în faţa unor ţări precum Ungaria şi, mai nou, Bulgaria. „Principalul concurent al României pe segmentul balneo este, surprinzător, Bulgaria, unde sectorul balneo este foarte puternic susţinut de stat. Avem şi nevoie de facilităţi fiscale pentru că investitori există“, a concluzionat Nicu Rădulescu.
Potrivit unor date ale Ministerului de Turism, care a şi întocmit în 2013 o strategie privind dezvoltarea turismului balnear pe conceptul aşa-numitelor oraşe termale care oferă o dinamică mult mai bună nu doar la capitolul sănătate şi recuperare, ci şi în ceea ce priveşte descoperirea obiectivelor turistice din jurul staţiunii, a practicării sportului de întreţinere şi distracţiei. În masterplanul de dezvoltare a turismului balnear a fost introdus conceptul de staţiune de tratament anti-îmbătrânire.
La nivel european, se estimează că numărul persoanelor care urmează cure balneare se situează în jurul cifrei de 10 milioane distribuite în special în ţări precum Germania, Italia, Franţa şi Spania. Printre ţările care depun eforturi pentru dezvoltarea acestui sector sunt şi Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Polonia. (Oana Nistor)