Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Turismul va avea „o linie de finanţare special dedicată“
Turismul românesc are o şansă de relansare în următoarea perioadă, cred oficialii români, care subliniază că turismul va avea „o linie de finanţare special dedicată” pentru că atât acest sector, cât şi Horeca reprezintă două dintre cele mai lovite sectoare în această pandemie. Peste 70% dintre hotelieri şi-au închis unităţile de cazare sau au funcţionat fără activitate şi aşteaptă ridicarea restricţiilor, așteptându-se ca activităţile să fie rentabile în lunile de vară.
În perspectiva redeschiderii activității din turism, peste jumătate dintre hotelieri au în vedere oferte speciale sau preţuri mai mici, dar și reguli stricte de funcționare, care să asigure siguranța și sănătatea turiștilor și a personalului. Potrivit unui studiu publicat de o platformă de rezervări hoteliere, cei mai mulţi hotelieri (54%) s-au pregătit cu reduceri, iar aproape jumătate dintre partenerii hotelieri (43%) oferă condiţii de anulare flexibile şi restituire 100% la o eventuală anulare. Pe fondul intrării în starea de urgenţă, peste 70% dintre respondenţi şi-au închis unităţile de cazare sau au funcţionat fără activitate şi aşteaptă ridicarea restricţiilor.
Totodată, „siguranţa, sănătatea turiştilor şi a personalului din industria turismului şi ospitalităţii au devenit o prioritate, astfel că hotelierii români au adoptat o serie de reguli stricte de igienizare în contextul crizei din cauza COVID-19. Unele hoteluri au montat dispensere automate de gel dezinfectant şi vor suplimenta personalul desemnat pentru curăţenie”, potrivit reprezentanţilor Travelminit.ro, care au realizat studiul. Astfel, se pune accentul pe dezinfectarea camerelor, a spaţiilor publice din incinta unităţilor de cazare, cum ar fi recepţia, sălile de fitness ori restaurantele, dar şi a spaţiilor intens folosite: balustrade, întrerupătoare, clanţe, butoanele lifturilor etc. Pentru a respecta distanţa socială recomandată, hotelierii au realizat marcaje pentru locurile în care turiștii ar trebui să stea atunci când aşteaptă.
Pe de altă parte, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, consideră că turismul nu va putea fi reluat atât timp cât turistul nu se va simţi în siguranţă să plece de acasă, să se ducă în vacanţă, iar în ceea ce priveşte sectorul Horeca prima măsură ce poate fi luată este deschiderea treptată a teraselor, când acest lucru va fi permis de Ministerul Sănătăţii. Popescu a menționat, într-o videoconferinţă dedicată IMM-urilor, că turismul va avea „o componentă specială, o linie de finanţare specială”, pentru că atât acest sector, cât şi cel Horeca reprezintă două dintre cele mai lovite sectoare în această pandemie. „Cred că trebuie toţi să avem răbdare ca lucrurile să se liniştească şi, evident, împreună cu hotelierii, cu agenţiile de turism, să găsim cele mai bune soluţii pentru a reporni turismul”, a mai spus ministrul economiei.
(Cristina Zamfirescu)