Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
TVA redus pentru produsele bio şi cele tradiţionale
Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o măsură benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate. Potrivit acestora, actuala legislaţie pentru produsele tradiţionale româneşti este foarte restrictivă şi costurile de producţie sunt semnificativ mai mari.
Producătorii de produse bio şi tradiţionale româneşti propun chiar cota de TVA redusă la 0 pentru produsele alimentare obţinute pe baza unei scheme de calitate.
„Este o măsură care poate contribui la oprirea depopulării satelor româneşti şi chiar la reîntoarcerea unor familii de români care în prezent lucrează în agricultură din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria etc. Măsura pune bazele certificării produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară, generând produse eligibile pentru promovare cu finanţare europeană, asigurând în acest fel posibilitatea producătorilor români de a concura cu produsele multinaţionalelor. Aşa cum scăderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o măsură menită să însănătoşească economia naţională, considerăm că impactul prezentei măsuri şi-ar atinge potenţialul maxim dacă cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obţinute pe baza unei scheme de calitate naţională sau europeană”, spun reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România, potrivit Agerpres.
De asemenea, în opinia acestora, reducerea TVA la aceste produse va încuraja producţia şi consumul produselor agroalimentare româneşti de calitate.
„Măsura propusă este folosită şi de alte state europene pentru a putea oferi producătorilor naţionali instrumente europene şi bugete semnificative pentru certificarea şi promovarea produselor de calitate naţionale fără încălcarea legislaţiei europene în materie. Este lăudabil faptul că începem să învăţăm să cerem şi drepturi într-o Europă încorsetată de restricţii. În acest fel vom putea face din produsele alimentare româneşti nu numai un motiv de mândrie naţională, ci şi un motor de creştere economică. Dacă totuşi Guvernul României consideră că pentru toate produsele alimentare de calitate impactul bugetar la o cotă de TVA de 0% este prea mare, atunci patronatele semnatare sunt de acord şi cu cota de TVA de 5% pentru produsele de calitate pe scheme europene, dar pentru produsele tradiţionale româneşti cota de TVA să fie de 0%”, se arată în comunicatul patronatelor din sectorul produselor tradiţionale şi bio.
Potrivit sursei citate, actuala legislaţie pentru produsele tradiţionale româneşti este foarte restrictivă şi costurile de producţie sunt semnificativ mai mari.
„Am constatat că din ce în ce mai mulţi români doresc tot mai multe produse tradiţionale româneşti, şi chiar certificate bio, şi sperăm cu toţii la o reducere a cotei de TVA la 0%, măcar la această categorie de produse naţionale. Sperăm ca această măsură să fie doar începutul unei politici publice de creştere a producţiei şi consumului de produse româneşti de calitate certificate, care va duce la întinerirea şi revigorarea satului românesc”, se menţionează în document.
Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% a fost semnat luni, la sediul Ministerului Agriculturii de către Asociaţia Bio România şi Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc, în cadrul unei întâlniri de consultare a sectorului de produse bio şi tradiţionale româneşti. Documentul urmează să producă efecte în cazul în care va lua forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă.
România are, de altfel, ambiţii mari în privinţa revigorării agriculturii ecologice. Potrivit declaraţiilor făcute în urmă cu două luni, la Tulcea, de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, ţara noastră îşi propune ca, în anul 2021, să aibă 500.000 de hectare cultivate ecologic.