Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială UCPR: Carnea de pui autohtonă este în top 5 european la calitate

UCPR: Carnea de pui autohtonă este în top 5 european la calitate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 25 Octombrie 2024

Carnea de pui a urcat, în ultimii ani, în topul preferinţelor românilor, iar datele statistice confirmă acest lucru având în vedere creşterea producţiei până la un nivel de 723.000 de tone în 2023 şi a consumului mediu la 28,2 kg/locuitor/an. Industria avicolă produce în prezent de peste două ori mai mult decât producea înainte de ‘89, iar producţiile de carne şi de ouă sunt suficiente să asigure consumul intern, dar şi să livreze produse pe piaţa externă. 

„Din punctul de vedere al modelului alimentar, este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia. Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Din punctul de vedere al consumului mediu de carne de pasăre, s-a constatat o creştere uşoară, de la 27,5 kg/locuitor în 2022 la 28,2 kg anul trecut, peste consumul mediu european de 25 kg/locuitor. În ceea ce priveşte consumul de ouă, media anuală în România este de 245-250 de ouă/locuitor, iar cea europeană uşor mai scăzută, de 230-235 de ouă.

Cantitativ, se produce în prezent de peste două ori mai mult decât înainte de ‘89, iar tendinţa de creştere încă există, deşi într-un ritm mai puţin accelerat. „Cea mai mare cantitate de carne de pui în viu realizată înainte de ‘89, ca să facem o comparaţie, a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs în viu 725.000 de tone, deci de două ori şi ceva mai mult decât se producea în anii ‘90. Un lucru extraordinar”, a precizat Ilie Van.

În opinia sa, producţiile de carne şi de ouă sunt suficiente pentru a acoperi consumul intern, dar şi pentru piaţa externă, exportul, pe piaţa europeană în principal, fiind de 20-25% din totalul producţiei de carne şi până în 20% la ouă.

Industria avicolă a crescut mult în ultimii ani și ca nivel de performanţă în producție și de competitivitate, mai ales datorită investiţiilor constante cu bani din fonduri europene, fonduri din propriul profit şi fonduri atrase. 

Fermierii au avansat foarte mult şi la calitate, pentru că tehnologiile europene, care țin de siguranţa alimentară, protecţia mediului, bunăstarea păsărilor sau sănătatea păsărilor, îi obligă să facă acest lucru. „Din punctul de vedere al performanţelor de producţie, fermierii din România eu zic că sunt în top 3-5 maxim european. Lucruri pe care nu le gândeam noi ca specialişti, acum 25-30 de ani, se realizează astăzi. Adică, un consum specific de 1,6-1,7 kg de furaj pe kg spor, un spor de 50 g/zi, mortalităţi de 2-3%, sunt lucruri care de fapt arată că păsările sunt sănătoase, cresc bine, au toate condiţiile”, a mai spus președintele UCPR. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură