Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
UCPR: Carnea de pui autohtonă este în top 5 european la calitate
Carnea de pui a urcat, în ultimii ani, în topul preferinţelor românilor, iar datele statistice confirmă acest lucru având în vedere creşterea producţiei până la un nivel de 723.000 de tone în 2023 şi a consumului mediu la 28,2 kg/locuitor/an. Industria avicolă produce în prezent de peste două ori mai mult decât producea înainte de ‘89, iar producţiile de carne şi de ouă sunt suficiente să asigure consumul intern, dar şi să livreze produse pe piaţa externă.
„Din punctul de vedere al modelului alimentar, este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia. Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Din punctul de vedere al consumului mediu de carne de pasăre, s-a constatat o creştere uşoară, de la 27,5 kg/locuitor în 2022 la 28,2 kg anul trecut, peste consumul mediu european de 25 kg/locuitor. În ceea ce priveşte consumul de ouă, media anuală în România este de 245-250 de ouă/locuitor, iar cea europeană uşor mai scăzută, de 230-235 de ouă.
Cantitativ, se produce în prezent de peste două ori mai mult decât înainte de ‘89, iar tendinţa de creştere încă există, deşi într-un ritm mai puţin accelerat. „Cea mai mare cantitate de carne de pui în viu realizată înainte de ‘89, ca să facem o comparaţie, a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs în viu 725.000 de tone, deci de două ori şi ceva mai mult decât se producea în anii ‘90. Un lucru extraordinar”, a precizat Ilie Van.
În opinia sa, producţiile de carne şi de ouă sunt suficiente pentru a acoperi consumul intern, dar şi pentru piaţa externă, exportul, pe piaţa europeană în principal, fiind de 20-25% din totalul producţiei de carne şi până în 20% la ouă.
Industria avicolă a crescut mult în ultimii ani și ca nivel de performanţă în producție și de competitivitate, mai ales datorită investiţiilor constante cu bani din fonduri europene, fonduri din propriul profit şi fonduri atrase.
Fermierii au avansat foarte mult şi la calitate, pentru că tehnologiile europene, care țin de siguranţa alimentară, protecţia mediului, bunăstarea păsărilor sau sănătatea păsărilor, îi obligă să facă acest lucru. „Din punctul de vedere al performanţelor de producţie, fermierii din România eu zic că sunt în top 3-5 maxim european. Lucruri pe care nu le gândeam noi ca specialişti, acum 25-30 de ani, se realizează astăzi. Adică, un consum specific de 1,6-1,7 kg de furaj pe kg spor, un spor de 50 g/zi, mortalităţi de 2-3%, sunt lucruri care de fapt arată că păsările sunt sănătoase, cresc bine, au toate condiţiile”, a mai spus președintele UCPR. (C. Z.)