Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ucraina a ascuns un incident nuclear de acum o săptămână
Abia la o săptămână de la producerea, la 29 mai, a unui incident la centrala nucleară de la Rovensk din regiunea Rivne (nordul vestul Ucrainei) autorităţile ucrainene au rupt tăcerea, explicând că nu s-a produs nimic grav şi nu există pericol de radiaţii. „A avut loc o avarie minoră, fără emisii radioactive“, a afirmat joi seara, la postul de televiziune „Inter“ din Kiev, directorul executiv al companiei ucrainene „Energoatom“, Viktor Stovbun. În tot acest timp, în pofida temerilor populaţiei, autorităţile de la Kiev au negat producerea unor incidente la centralele atomice de pe teritoriul Ucrainei. Zvonurile alarmante au început să fie vehiculate chiar şi în presă, în lipsa unor informaţii veridice.
La 3 iunie, compania „Energoatom“, care exploatează şi este responsabilă de securitatea acestei centrale, precum şi ministrul ucrainean pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Şandra, au negat producerea unor defecţiuni în activitatea centralei. Pe site-ul internet al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă de la Kiev poate fi accesat şi astăzi următorul anunţ: „Fără panică! Fondul radioactiv în Ucraina este în parametri normali!“. În intervenţia de vineri seară la postul de televiziune „Inter“, directorul executiv al companiei „Energoatom“ a recunoscut că o scurgere de lichid din sistemul de răcire s-a produs la 29 mai la reactorul nr. 2 al centralei Rovensk. „Sistemul de protecţie a semnalizat fisurarea conductei care alimentează reactorul cu apă. Această defecţiune s-a produs la nivelul circuitului al doilea, care nu are nici un contact cu materialele radioactive“, a spus Stovbun, într-o încercare de a calma opinia publică. Directorul executiv al „Energoatom“ susţine că scurgerea de apă de la centrala nucleară de la Rovensk a fost nesemnificativă şi nu există vreo paralelă între acest incident şi cel produs miercuri la centrala nucleară slovenă Krsko. „Acolo s-au scurs până la trei metri cubi de lichid radioactiv, la noi - doar trei litri pe oră“, a specificat acesta.