Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Ucraina și-a corectat legea minorităților
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Uniunii Europene, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Amendamentele aduse legii 8224, adoptată de Rada Supremă la 13 decembrie 2022, prevăd, printre altele, că statul va furniza gratuit manuale în limba maternă elevilor din învăţământul secundar care aparţin minorităţilor. De asemenea, actul normativ recunoaşte dreptul de a folosi limbile minorităţilor în anunțuri şi acţiuni publice și prevede acordarea de asistenţă în limba maternă victimelor violenţei domestice şi beneficiarilor de servicii sociale.
Amendamentele clarifică și criteriile care determină zonele în care trebuie oferite servicii în limbile minorităţilor, în funcţie de concentrarea populaţiei respective. Formula permite Ucrainei să excludă în continuare limba rusă - principala limbă folosită în estul şi sudul ţării - de la recunoaşterea multor drepturi. Limitarea, pe durata războiului, a drepturilor rușilor este motivată de faptul că identitatea lor coincide cu cea a statului agresor, moratoriu considerat ca justificat de Comisia de la Veneţia.
Actualele revizuiri vin după ce, în luna iunie, Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept) aprecia că noua lege oferă garanţii minorităților în conformitate cu normele internaţionale, dar, pentru deplina aliniere la aceste standarde, recomanda reconsiderarea unor prevederi.
Pe lângă minoritatea rusă, în Ucraina există numeroase comunităţi de etnici români şi maghiari şi comunităţi mai mici ale etnicilor polonezi, slovaci, germani, bulgari sau greci. (C. Z.)