Doar 47% dintre români au afirmat, la ultimul sondaj Eurobarometru dat publicităţii săptămâna trecută de Parlamentul European (PE), că îşi doresc ca Uniunea Europeană să îşi asume un rol mai important în
Ucrainenii își scot zăcămintele la bătaie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa este pregătită să primească „investiţii de la companiile americane” pentru exploatarea pământurilor sale rare, la care preşedintele american Donald Trump pare să fi cerut acces în schimbul ajutorului SUA, a relatat France Presse, care prezintă date despre rezervele miniere ale Ucrainei.
Denumirea de pământuri rare este dată unui grup de 17 elemente, esențiale pentru circa un sfert din tehnologia actuală - de la telefoane mobile, componente de calculator, motoare și baterii electrice până la armament și turbine eoliene. Potrivit Institutului de studii geologice din SUA (USGS), Statele Unite depind de importuri pentru anumite minerale, iar China este principalul producător, inclusiv de pământuri rare.
Comisia Europeană a descris Ucraina drept o „sursă potenţială de peste 20 de materii prime cruciale”. În 2023, Forbes Ukraina estima că resursele minerale ale țării se ridică la 111 miliarde t, valorând 14.800 miliarde de dolari, în principal cărbune şi fier, însă peste 70% din acestea se află în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), parţial controlate de Rusia, şi Dnipropetrovsk (centru).
Ucraina ar dispune, de exemplu, de 33 milioane t de litiu, în valoare de 38 miliarde de dolari. Alt element esențial este titanul, pe care SUA îl importă în proporție de 95% din Ucraina. La zăcămintele de grafit, ţara vecină este în primele cinci state din lume, cu 19 milioane t, și principal furnizor pentru SUA. La minereu de fier, înainte de invazie, Ucraina era al cincilea mare exportator mondial (cu 6,8 miliarde de dolari în 2021). Acestora se adaugă zăcămintele substanţiale de uraniu, mangan, mercur şi galiu. (C. Z.)