Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială UE doreşte introducerea pe piaţă a alimentelor novatoare

UE doreşte introducerea pe piaţă a alimentelor novatoare

Un articol de: Oana Nistor - 17 Ianuarie 2008

▲ Oficialii europeni doresc introducerea pe piaţă a unor „ingrediente produse cu tehnologie nouă“ care să respecte siguranţa alimentară ▲ Potrivit comisarului pentru sănătate, Markos Kyprianou, această măsură va „pune la dispoziţia consumatorilor cea mai recentă gamă de alimente şi va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil în Europa“ ▲

Produsele tradiţionale vor fi concurate serios de preparatele obţinute cu ingrediente noi, cu ajutorul tehnologiei ultraperformante. „Noi plăceri culinare pentru cetăţenii Europei“, aşa cum se numeşte propunerea potrivit căreia ingrediente novatoare îşi vor găsi un loc pe rafturile magazinelor şi în bucătăria europeană, se pare că îi vor desfăta cât mai curând pe europeni, mai ales după susţinerea declarată a comisarului pentru sănătate, Markos Kyprianou.

Într-o recentă propunere privind încurajarea inovaţiei în sectorul alimentar, Comisia Europeană pune accentul pe ingrediente produse cu ajutorul unor tehnici noi şi pe preparate care nu fac parte din gastronomia tradiţională europeană. Potrivit comisarului pentru sănătate, Markos Kyprianou, această măsură va „pune la dispoziţia consumatorilor cea mai recentă gamă de alimente şi va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil în Europa“.

EFSA va autoriza noile preparate

Legislaţia comunitară conţine deja prevederi despre alimentele noi, însă noua propunere ar crea, potrivit oficialului UE, o serie de reguli, mai eficiente şi mai practice. Pe baza experienţei dobândite din legislaţia existentă, această propunere cuprinde ultimele evoluţii tehnologice şi opinia ştiinţifică recentă.

Pentru a eficientiza procedurile, alimentele noi vor fi evaluate şi autorizate prin intermediul unui sistem central, şi anume organismul european de control pentru siguranţa alimentară, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară). Produsele considerate a fi sigure vor putea fi apoi autorizate pe întreg teritoriul Uniunii, rezultând astfel o procedură de autorizare mai rapidă, mai clară şi mai uniformă.

Cereale cu ulei bogat în DHA, în curând şi pe piaţa românească

În cazul alimentelor cunoscute în afara graniţelor UE, dar care sunt noi pentru bucătăria europeană, odată ce se va dovedi că aceste produse corespund criteriilor de siguranţă, acestea vor putea fi introduse pe piaţa europeană la cinci luni după notificare.

Un exemplu de ingredient nou este un tip de ulei bogat în DHA (acid docosahexaenoic) destinat utilizării pentru produsele lactate şi substituţi ai laptelui pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză. De asemenea, uleiul poate fi folosit în grăsimi tartinabile, cereale pentru micul dejun, suplimente alimentare şi produse dietetice.

4.000 de bucătari promovează folosirea produselor naturale

Euro-Toques International (ETI) apără patrimoniul culinar european şi un mod de viaţă, recunoscută şi sprijinită fiind de forurile europene.

Asociaţia, creată în 1986, la iniţiativa câtorva bucătari renumiţi, reuneşte peste 4.000 de bucătari din 17 ţări europene.

Euro-Toques are drept misiune protejarea calităţii produselor şi a gustului prin utilizarea şi promovarea de produse naturale, de calitate şi în combinaţii inedite. Euro- Toques colaborează cu instituţiile naţionale şi europene pentru a susţine şi apăra principiul bunăstării printr-un trăi sănătos, alimentele naturale contribuind din plin la acest lucru.

Bucătarii din cadrul asociaţiei îşi desfăşoară activitatea după un cod al onoarei, care presupune, printre altele, promovarea patrimoniului culinar, calitatea şi tradiţiile fiecărei ţări din Europa.

ANPC şi DSVSA, în slujba consumatorului

Un alt organism care sprijină consumul de alimente sănătoase este Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG SANCO).

Uniunea Europeană a adoptat legi europene privind siguranţa alimentelor şi a altor produse, drepturile consumatorilor şi protecţia sănătăţii cetăţenilor, iar guvernele naţionale, regionale sau locale din ţările UE se asigură că aceste reguli sunt respectate de întreprinderile din ţările lor. Pe de altă parte, DG SANCO se asigură că normele sunt aplicate în mod corect în toate ţările UE şi că legislaţia naţională este actualizată în consecinţă. În acest scop, în fiecare ţară membră funcţionează o autoritate de acest gen sau chiar două. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) sunt două direcţii din România aflate în subordinea Executivului care au, printre altele, ca obiect de activitate protecţia consumatorului şi siguranţa alimentelor.

DG-SANCO vizează asigurarea unui nivel înalt de siguranţă alimentară a consumatorului, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi sănătatea plantelor în Uniunea Europeană.