Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială UE elimină subvenţiile pentru exporturile de produse lactate

UE elimină subvenţiile pentru exporturile de produse lactate

▲ Comisia Europeană a explicat că aceste subvenţii au devenit inutile, dat fiind preţurile ridicate înregistrate în prezent pe piaţa mondială ▲ Urmează a fi eliminate şi subvenţiile pentru fructe şi legume şi vor rămâne restituirile pentru cereale, vin, carne de vită şi porc, ouă, carne de pasăre şi anumite produse prelucrate ▲ Producţiile de lapte, ouă şi lână au crescut anul trecut, comparativ cu 2005, în timp ce greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum a scăzut la toate speciile ▲

Uniunea Europeană va elimina şi ultimele subvenţii pe care le acordă pentru exporturile de produse lactate, a anunţat joi Comisia Europeană. La propunerea executivului comunitar, comitetul de gestiune a produselor lactate, care regrupează experţi de la Bruxelles şi din statele membre UE, a decis să reducă la zero aceste subvenţii (denumite restituiri) pentru unt şi brânză. Decizia oficială va fi adoptată de colegiul comisarilor europeni „în zilele următoare“, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel. Decizia politică definitivă va aparţine miniştrilor Agriculturii din cele 27 de state membre UE, care urmează să discute acest subiect cu prilejul bilanţului Politicii Agricole Comune în 2008. Restituirile la export pentru produsele lactate au fost create în anul 1968. Mecanismul permite producătorilor din UE să-şi vândă produsele pe piaţa mondială, iar restituirile acoperă diferenţa între preţul mondial, mai scăzut, şi preţul garantat în UE, mai ridicat. Organizaţiile non-guvernamentale denunţă în mod frecvent acest mecansim care asigură o concurenţă neloială agricultorilor din ţările sărace. În 2005, aceste restituiri au atins valoarea record de 1,14 miliarde de euro. Comisia a explicat că aceste subvenţii au devenit inutile, dat fiind preţurile ridicate înregistrate în prezent pe piaţa mondială. În plus, eliminarea subvenţiilor se înscrie şi în logica procesului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), care va permite agriculturii europene să răspundă logicii de piaţă. În perioada cuprinsă între mijlocul lui 2006 şi începutul lui 2007, UE a eliminat subvenţiile pentru diferitele tipuri de lapte praf. Europa a început să elimine şi restituirile la export pentru zahăr, reforma acestui sector a început în 2006 şi se va întinde pe mai mulţi ani. După subvenţiile acordate produselor lactate, restituirile acordate producătorilor de zahăr erau cele mai importante. Urmează a fi eliminate şi subvenţiile pentru fructe şi legume şi vor rămâne restituirile pentru cereale, vin, carne de vită şi porc, ouă, carne de pasăre şi anumite produse prelucrate. Comisia Europeană a propus de altfel Organizaţiei Mondiale a Comerţului eliminarea, până în anul 2013, a tuturor subvenţiilor pentru exporturile de produse agricole, dacă şi alte ţări dezvoltate, în principal SUA, se angajează să urmeze acest exemplu.

Producţia de lapte, ouă şi lână a crescut

Producţiile de lapte, ouă şi lână au crescut anul trecut, comparativ cu 2005, în timp ce greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum a scăzut la toate speciile, cu excepţia porcinelor, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum a scăzut cu aproximativ 7%, scăderile provenind de la bovine, cu 17%, de la ovine şi caprine, cu 11,4% şi de la păsări, cu 10%. La porcine s-a înregistrat o creştere la greutatea animalelor destinate sacrificării pentru consum, cu 2,1%. Producţia totală de lapte a fost cu 6,6% mai mare decât în anul 2005, la producţia de lână s-a înregistrat o creştere cu 5,4%, iar producţia totală de ouă a crescut cu 1,6%. Faţă de anul 2005, s-au produs modificări în structura pe sortimente a producţiei totale de carne: a crescut ponderea cărnii de porcine (plus patru la sută) şi a scăzut ponderea sortimentelor de bovine (minus 2,7%), de pasăre (minus 0,8%), de ovine şi caprine (minus 0,4%) şi alte specii (minus 0,1%). Producţia de lapte de vacă, în anul 2006, a fost de 57,981 milioane de hectolitri (inclusiv consumul viţeilor), cu 3,005 milioane hectolitri peste nivelul anului precedent. Tendinţa generală a fost de creştere, atât pe ansamblul ţării, cu 5,5 la sută, cât şi la nivelul regiunilor de dezvoltare. Cele mai mari creşteri (de peste cinci la sută) s-au înregistrat în regiunile: Bucureşti-Ilfov (42,3%), Sud-Est (11,7%), Nord-Vest (8%) şi Vest (5,7%).