Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
UE lansează o nouă strategie în materie de sănătate
▲ Fermierii români au înţeles oportunitatea accesării fondurilor europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, astfel că, în două săptămâni de la lansarea programului, au fost înregistrate peste 60 de proiecte pe cele trei măsuri de finanţare disponibile în acest an ▲ Primul sat „renovat“ cu bani europeni va fi Ocna Şugatag, din judeţul Maramureş ▲
Unele acte normative şi articole stipulate în tratatele Uniunii Europene nu mai au aplicaţie în realitatea zilelor noastre, diverşi factori contribuind la adâncirea prăpastiei. O serie de schimbări, cum ar fi îmbătrânirea demografică, tratamentul inegal, migraţia, mobilitatea angajaţilor din sectorul sănătăţii şi a pacienţilor, riscurile de pandemii şi de bioterorism, mondializarea şi schimbările climatice devin tot mai evidente şi mai greu de controlat, astfel că autorităţile europene încearcă să găsească soluţii viabile la astfel de probleme. Comisia Europeană lansează o strategie de anvergură în materie de sănătate, Cartea albă intitulată „Împreună pentru sănătate“, ce reprezintă o abordare strategică pentru UE (2008-2013) şi propune o serie de orientări şi măsuri cu scopul de a obţine soluţii la nivelul Uniunii. Această strategie urmăreşte două obiective principale, anume îmbunătăţirea nivelului mediu de sănătate al cetăţenilor europeni, indiferent de vârstă, şi protecţia durabilă a acestora împotriva ameninţărilor la adresa sănătăţii, precum bolile transmisibile şi bioterorismul, prin crearea unor sisteme de sănătate bazate pe tehnologia de vârf, mai sigure şi mai dinamice. Pentru a face acest lucru posibil, oficialii europeni au anunţat necesitatea întăririi cooperării între serviciile de sănătate ale statelor membre. Comisia Europeană prevede luarea unor iniţiative concrete până în 2010: un cadru de acţiune alcătuit din 18 priorităţi; o declaraţie privind valorile fundamentale ale sănătăţii; măsuri de asistenţă în favoarea statelor membre în domeniul inovării şi bolilor rare; măsuri destinate să îmbunătăţească sănătatea persoanelor înaintate în vârstă, siguranţa transplantului de organe şi schimbul de cunoştinţe. Un mecanism structurat de cooperare care asociază toate sectoarele cheie este menit să garanteze o aplicare optimă a strategiei.