Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
UE nu va sări în ajutorul Greciei
Uniunea Europeană (UE) nu va ajuta la salvarea Greciei, cel mai îndatorat stat din zona euro, a declarat unul dintre membrii consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), Juergen Stark.
„Pieţele se amăgesc crezând că, la un anumit nivel, celelalte state membre ale UE îşi vor deschide portofelele pentru a salva Grecia“, a afirmat Stark, într-un interviu acordat publicaţiei italiene „Il Sole 24 Ore“. În ultimii ani, Grecia nu a menţinut sub control datoriile publice şi nu a încercat să-şi amelioreze competitivitatea, a adăugat el. „Tratatele prevăd o clauză care interzice intervenţia în aceste situaţii, iar regulile trebuie respectate“, a precizat Stark. Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Standard & Poor’s, Fitch şi Moody’s, au retrogradat calificativele de risc financiar ale statului elen, îngrijorate de deteriorarea situaţiei fiscale şi de înrăutăţirea dinamicii datoriilor. Acţiunile agenţiilor de rating au dus la creşterea costurilor împrumuturilor pentru cel mai îndatorat stat al zonei euro, ceea ce a intensificat îngrijorările investitorilor legate de capacitatea Greciei de a strânge fonduri noi. Cu toate acestea, Moody’s a asigurat că şansele ca Grecia să se confrunte cu o criză sunt reduse, iar riscurile sunt, mai degrabă, pe termen lung. Totodată, Stark estimează că inflaţia din zona euro va rămâne constantă până la sfârşitul anului 2011. „În prezent, zona euro este caracterizată de un grad ridicat de stabilitate a preţurilor, ceea ce ne face să credem că ratele dobânzilor sunt cele corespunzătoare“, a spus el. Pe de altă parte, perspectiva stabilă a inflaţiei poate fi afectată de o creştere economică mai mare şi de o eventuală incapacitate de a resorbi rapid lichidităţile de pe piaţă. Cotaţia euro a scăzut la 1,429 dolari pe unitate după apariţia interviului consilierului BCE. Moneda unică a revenit ulterior la 1,430 dolari pe unitate, nivel totuşi cu 0,5% sub cel de deschidere.