Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
UE oprește importul produselor de pe terenuri defrișate
În curând, ciocolata, cafeaua, soia, uleiul de palmier, lemnul sau cauciucul care provin de pe terenuri defrișate nu vor mai putea ajunge la consumatorii din țările Uniunii Europene. Un proiect de lege în acest sens a fost votat cu o foarte largă majoritate în Parlamentul European. Este „prima lege din lume ce va pune capăt defrişării importate”, a declarat un eurodeputat.
Astfel, potrivit noii legi, importul în UE al unor produse derivate din cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune din lemn şi hârtie imprimată nu se va putea face dacă mărfurile provin de pe terenuri defrişate.
Textul legislativ nu prevede explicit interzicerea unor importuri, ci reglementează faptul că o companie va putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul său deține o aşa-numită „declaraţie de diligenţă”, care atestă că marfa nu provine de pe terenuri defrişate şi nu a provocat degradarea pădurilor, potrivit AFP. De asemenea, importatorii au obligația să verifice dacă produsele respective respectă legislaţia aplicabilă în ţara de producţie, inclusiv cea privind drepturile omului.
Comisia Europeană va clasifica ţările sau regiunile în funcţie de criteriile de risc (scăzut, standard sau ridicat), în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele care provin din ţări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligenţă, mai arată legea. Totodată, cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit şi al analizelor ADN, autorităţile europene vor putea face verificări ale originii produselor. Textul urmează să fie aprobat oficial de către Consiliul UE și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
„Toate sondajele de opinie arată că europenii nu vor să contribuie la defrişare, însă ei nu aveau posibilitatea de a şti, atunci când beau o ceaşcă de cafea dimineaţa sau o ceaşcă de ciocolată că, de fapt, ei sunt complici ai defrişării”, a spus eurodeputatul Pascal Canfin, în timpul dezbaterilor din Parlamentul European.
Greenpeace a apreciat că legea este „doar un prim pas”, menționând că are „breşe”, dând ca exemple excluderea unor ecosisteme precum savana și omiterea băncilor europene care finanţează proiecte distrugătoare de păduri.
Aflată la originea a 16% din defrişarea mondială prin intermediul importurilor sale (majoritatea de soia şi de ulei de palmier, conform cifrelor din 2017), UE este al doilea distrugător forestier după China, potrivit WWF, scrie AFP.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO estimează că 420 milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai întinsă decât cea a UE, au fost convertite în terenuri agricole între 1990 şi 2020, iar consumul din țările blocului comunitar este la baza a aproximativ 10% din defrişările globale. (C. Z.)