Din cauza condiţiilor climatice dificile de anul trecut, cu grindină şi secetă în perioade critice, producţia de vin a României a scăzut cu 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane
UE și SUA au 90 de zile pentru a ajunge la un acord comercial
Uniunea Europeană a amânat cu 90 de zile taxele vamale asupra importurilor din SUA, programate să intre în vigoare la 15 aprilie, după ce preşedintele american Donald Trump a suspendat, de asemenea, pentru 90 de zile suprataxa de 20% pentru toate bunurile europene, menținând 25% la oţel, aluminiu şi maşini şi taxa generală de bază de 10%. Cele două părți vor folosi răgazul pentru a negocia un acord comercial, iar propunerea UE este tarife zero la bunurile industriale.
De negocierile cu Washingtonul se va ocupa Comisia Europeană, care supervizează politica comercială pentru cele 27 de state UE, dar liniile acordului vor fi pregătite prin consultări cu miniştrii statelor membre. În cazul în care nu se va încheia acordul cu SUA, cele 27 de guverne vor trebui să ajute sectoarele industriale cel mai grav lovite. O coordonare a sprijinului va fi crucială, însă, pentru că unele state cu finanţe publice mai solide îşi vor permite să îşi ajute companiile, în timp ce altele nu, iar inegalitatea ajutorului ar duce la distorsionarea concurenţei pe piaţa unică. Cele mai afectate sunt industriile oţelului, aluminiului, auto, a lemnului şi farma.
„Faptul că avem un răgaz de 90 de zile este foarte util, pentru că asta înseamnă că putem pune la punct strategii şi avem 90 de zile pentru a ne pregăti, în caz că nu vom ajunge la un acord cu americanii”, a spus un oficial european de rang înalt citat de Reuters.
Câteva dintre strategii au fost dezvăluite de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-un interviu pentru Financial Times. Printre ele, dacă negocierile eșuează, se numără impozitarea veniturilor din publicitate ale giganţilor americani ai tehnologiei sau activarea „instrumentului anti-coerciţie” ce ar permite îngheţarea accesului pe pieţele europene sau blocarea anumitor investiţii, scrie AFP. Von der Leyen a mai spus că legile privind tehnologiile, criticate repetat de Casa Albă, sunt „de neatins” și că sunt excluse orice negocieri privind TVA-ul, care se aplică şi produselor importate.
Într-un mesaj postat pe reţeaua X, preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat, la rândul său, că Europa trebuie „să mobilizeze toate pârghiile disponibile pentru a se proteja”, dar a atenționat și asupra pericolului reprezentat „de fluxurile de mărfuri din ţări terţe”, în special China, care pot dezechilibra piaţa comună europeană.
În același timp, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avut vineri la Beijing o întrevedere cu premierul spaniol Pedro Sanchez, a îndemnat UE să se alăture Chinei în acțiunile împotriva tarifelor comerciale ale SUA, potrivit AFP.
Impactul tarifelor americane asupra UE ar urma să fie de 0,5-1% din PIB, a estimat Banca Centrală Europeană. Deoarece avansul prognozat pentru economia UE este de 0,9% în acest an, înseamnă că taxele SUA ar putea-o arunca în recesiune. (C.Z.)