Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
UE solicită Republicii Moldova organizarea de alegeri libere şi corecte
Uniunea Europeană a adresat un mesaj autorităţilor şi formaţiunilor politice din Republica Moldova privind asigurarea unor alegeri libere şi corecte la 29 iulie. Mesajul a fost transmis guvernului de la Chişinău în cadrul unei întrevederi dintre premierul Zinaida Greceanîi cu ambasadorul Suediei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, în Republica Moldova, Mats Aberg, şi reprezentantul special al UE la Chişinău, Kalman Miszei.
Mesajul rezidă în apelul Uniunii Europene adresat autorităţilor şi formaţiunilor politice din Republica Moldova privind asigurarea unor alegeri libere şi corecte, a libertăţii de expresie şi libertăţii mass-media, precum şi crearea de condiţii egale pentru toţi concurenţii electorali în ceea ce priveşte accesul la instituţiile media publice, neadmiterea unor intimidări faţă de mass-media, ONG-uri şi formaţiuni politice, respectarea dreptului la întruniri etc. Aberg s-a exprimat împotriva aplicării unor retorici dure de către oponenţii electorali, confirmând disponibilitatea UE de a contribui la crearea unui dialog constructiv, care va asigura consensul politic, inclusiv după scrutin, astfel încât să fie posibilă instaurarea stabilităţii politice în ţară şi funcţionarea principalelor instituţii de stat, subliniază guvernul moldovean. Greceanîi a dat asigurări în ce priveşte interesul autorităţilor de a desfăşura alegeri libere şi corecte, care să fie recunoscute de comunitatea internaţională, mai ales în contextul actualei crize politice şi economice. Parlamentul European va trimite, cu această ocazie, o delegaţie de observatori în Republica Moldova, care va fi condusă de eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu. Programul misiunii PE la Chişinău cuprinde întâlniri cu reprezentanţii Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru definitivarea aspectelor logistice ale misiunii, discuţii cu ambasadorii statelor membre ale UE la Chişinău, cu Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova şi cu reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, dar şi cu organizaţii neguvernamentale din RMoldova şi cu partidele politice înscrise în cursa electorală.