Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
UE va amenda ţările care nu reduc cheltuielile
Miniştrii europeni de Finanţe din zona UE au ajuns, luni seara, la un acord privind examinarea bugetelor naţionale la nivelul Uniunii Europene şi la introducerea de noi sancţiuni vizând ţările cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate după criza elenă care a dus la o depreciere importantă a monedei euro. În acest scop, miniştrii de Finanţe au fost de acord să amendeze ţările care nu îşi respectă angajamentele pentru reducerea cheltuielilor, chiar înainte ca deficitele să depăşească limita de 3% din PIB prevăzută în zona euro. "Până în prezent, (o ţară - n. red.) era amendată numai dacă depăşea linia roşie de 3%. De acum încolo, poate avea probleme şi dacă a trecut pe galben", a explicat preşedintele UE, Herman van Rompuy, după reuniune.
De asemenea, în premieră în istoria UE, ar putea fi sancţionate chiar şi statele care acumulează rapid datorii publice, a precizat preşedintele UE. Astfel, guvernele naţionale vor trebui să se sfătuiască între ele şi să ceară sugestii de la Comisia Europeană pe marginea bugetelor naţionale încă de când încep să pregătească bugetul unui an. Pentru a susţine înăsprirea regulilor, miniştrii au afirmat că vor continua reducerile de deficite anul viitor, respingând apelurile Statelor Unite pentru politici bugetare mai laxe.