Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
UE vrea înlocuirea becurilor incandescente
UE intenţionează să introducă, începând de anul viitor, un program de înlocuire treptată a becurilor incandescente, care consumă multă energie şi afectează mediul, cu unele fluorescente, compacte, care economisesc energia şi durează de zece ori mai mult, relatează „Der Spiegel“
Un bec fluorescent foloseşte doar o cincime din energia necesară unui bec obişnuit şi durează de zece ori mai mult, dar, deşi costă puţin mai mult decât acesta, profitul va fi de câteva ori mai mare decât investiţia. Potrivit publicaţiei germane „Rheinische Post“, CE pregăteşte un plan pentru introducerea acestor becuri, ce va începe din 2009, prin interzicerea treptată a becurilor incandescente pe baza eficienţei acestora pentru clasa lor de energie. Numai în Germania, dacă fiecare reşedinţă şi-ar înlocui becurile vechi cu cele fluorescente, emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu 4,5 milioane de tone, iar la nivelul UE, aceasta ar echivala cu reducerea emisiilor cu 23 de milioane de tone, anual. Noile reglementări fac parte din noile politici de protecţie a mediului, promovate de cancelarul german Angela Merkel, care au ca obiective creşterea eficienţei energetice în Europa cu 20%, până în 2020. Becurile incandescente sunt considerate nocive pentru mediu, în Europa, întrucât aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură şi doar 5% fiind emisă ca lumină vizibilă. Becurile compacte fluorescente constau într-un tub plin cu gaz învăluit de o substanţă luminiscentă, producând mai multă lumină şi mai puţină căldură. Anul trecut, Australia a devenit prima ţară care a anunţat că va interzice utilizarea becurilor incandescente până în 2010, California - până în 2018, iar Noua Zeelanda va începe programul din octombrie 2009. În România, ministrul Mediului a anunţat încă din luna martie că becurile ecologice (fluorescente) vor deveni obligatorii în instituţiile publice începând cu 2009. Tot de atunci, instituţiile vor mai fi obligate să folosească hârtie şi produse IT „verzi“ în proporţie de 15%, adică hârtie reciclată şi calculatoare cu un consum energetic redus.