Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Uleiurile alimentare folosite vor deveni biodiesel

Uleiurile alimentare folosite vor deveni biodiesel

Data: 25 Martie 2008

Problema uleiurilor uzate de la restaurante pare să fie rezolvată. Dacă în urmă cu câţiva ani marile restaurante se plângeau că nu au ce să facă cu deşeurile uleioase, acum, firmele care produc biocombustibil caută în mod expres acest deşeu, pe care îl foloseşte ca materie primă în producţie.

Dacă înainte restaurantele plăteau pentru ca uleiurile uzate să fie luate şi transportate în locuri anume create pentru depozitare, acum aceste uleiuri, folosite ca materie primă de folosinţă secundară, au deja în Ungaria o piaţă bine organizată, cu preţuri în permanentă creştere, scrie presa ungară. „Cu cât adunăm o cantitate tot mai mare din uleiurile folosite la fiert şi la prăjit, cu atât ni se plăteşte mai mult“, povesteşte cu entuziasm reprezentantul unui restaurant de tip fast-food din Budapesta.

Pe o latură a restaurantului a fost instalat un rezervor mare în care se depozitează, din bucătărie, pe nişte ţevi, uleiul uzat, iar săptămânal vine o maşină care îl colectează. Tehnologia este etanşă, nu se pierde nici o picătură şi fireşte nu ajunge nimic în mediul înconjurător. Cu câţiva ani în urmă, grăsimile şi uleiurile rămase de la fiert şi prăjit erau socotite deşeuri periculoase, în special din cauza proprietăţile lor poluante pentru apă şi sol. Ajungând în apă, o singură picătură de ulei poate polua, făcând nefolosibil un metru cub de apă, iar depoluarea apei este dificilă şi foarte costisitoare.

În Europa, de aproximativ 30 de ani se duce luptă pentru colectarea şi prelucrarea acestor deşeuri. Prima piaţă de preluare a uleiului uzat a fost industria de furaje, dar din cauza fricii de dioxin - la presiunea unor mari centre comerciale - în industria de prelucrare a furajelor nu se mai utilizează acest deşeu de aproximativ un deceniu. Din anul 2006 s-a interzis legal ca uleiurile uzate să fie amestecate în furaje. La vremea respectivă, timp de câţiva ani, oferta a depăşit semnificativ cererea, deoarece marea parte a uleiului trebuia să fie folosită în industrie (la vopsele, chituri, izolator pentru formele din turnătorii, asfalt).