Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Uleiurile alimentare folosite vor deveni biodiesel
Problema uleiurilor uzate de la restaurante pare să fie rezolvată. Dacă în urmă cu câţiva ani marile restaurante se plângeau că nu au ce să facă cu deşeurile uleioase, acum, firmele care produc biocombustibil caută în mod expres acest deşeu, pe care îl foloseşte ca materie primă în producţie.
Dacă înainte restaurantele plăteau pentru ca uleiurile uzate să fie luate şi transportate în locuri anume create pentru depozitare, acum aceste uleiuri, folosite ca materie primă de folosinţă secundară, au deja în Ungaria o piaţă bine organizată, cu preţuri în permanentă creştere, scrie presa ungară. „Cu cât adunăm o cantitate tot mai mare din uleiurile folosite la fiert şi la prăjit, cu atât ni se plăteşte mai mult“, povesteşte cu entuziasm reprezentantul unui restaurant de tip fast-food din Budapesta. Pe o latură a restaurantului a fost instalat un rezervor mare în care se depozitează, din bucătărie, pe nişte ţevi, uleiul uzat, iar săptămânal vine o maşină care îl colectează. Tehnologia este etanşă, nu se pierde nici o picătură şi fireşte nu ajunge nimic în mediul înconjurător. Cu câţiva ani în urmă, grăsimile şi uleiurile rămase de la fiert şi prăjit erau socotite deşeuri periculoase, în special din cauza proprietăţile lor poluante pentru apă şi sol. Ajungând în apă, o singură picătură de ulei poate polua, făcând nefolosibil un metru cub de apă, iar depoluarea apei este dificilă şi foarte costisitoare. În Europa, de aproximativ 30 de ani se duce luptă pentru colectarea şi prelucrarea acestor deşeuri. Prima piaţă de preluare a uleiului uzat a fost industria de furaje, dar din cauza fricii de dioxin - la presiunea unor mari centre comerciale - în industria de prelucrare a furajelor nu se mai utilizează acest deşeu de aproximativ un deceniu. Din anul 2006 s-a interzis legal ca uleiurile uzate să fie amestecate în furaje. La vremea respectivă, timp de câţiva ani, oferta a depăşit semnificativ cererea, deoarece marea parte a uleiului trebuia să fie folosită în industrie (la vopsele, chituri, izolator pentru formele din turnătorii, asfalt).