Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Umbre rusești” peste politica internă italiană
Au apărut numeroase semne de întrebare după căderea guvernului italian. O parte a presei din peninsulă, dar și unii politicieni îl acuză pe Matteo Salvini de relații mult prea apropiate cu Rusia. „Vrem să ştim dacă Putin a dărâmat Guvernul Draghi”, a declarat liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, după ce cotidianul „La Stampa” a relatat despre întrevederea dintre un diplomat rus și un apropiat al lui Salvini.
Liderul partidului italian de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini (foto), a fost somat să dea explicaţii despre contactele dintre ambasada rusă şi anturajul său, în contextul crizei politice care a dus la căderea guvernului condus de Mario Draghi şi la convocarea alegerilor anticipate în 25 septembrie, consemnează AFP.
Guvernul de uniune naţională condus de Draghi a căzut în 14 iulie, după ce trei mari partide, respectiv Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele (M5S), au refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament.
„Umbre ruseşti peste criza” politică din Italia, titra joia trecută cotidianul de centru-dreapta „La Stampa”, care a publicat o serie de informații provenite, potrivit jurnaliștilor, de la serviciile secrete italiene despre relațiile dintre oamenii lui Salvini și funcționari ai Ambasadei Rusiei.
Conform „La Stampa”, un diplomat rus aflat la post în Italia s-a întâlnit la sfârşitul lunii mai cu un colaborator apropiat al lui Salvini. „Diplomatul, lăsând să transpară posibilul interes al Rusiei de a destabiliza executivul italian prin această operaţiune, ar fi întrebat dacă miniştrii Ligii intenţionează să demisioneze din Guvernul Draghi”, scrie sursa citată.
Respectiva întâlnire s-a desfăşurat într-un moment în care Salvini era acuzat că mediază un plan de pace între Moscova şi Kiev, fără a avea un mandat în acest sens din partea guvernului italian. Cu acest pretext, Ambasada rusă le-a facilitat lui Salvini şi altor membri ai partidului său achiziţia unor bilete de avion pentru o călătorie la Moscova în 29 mai, deplasare în final anulată.
Kremlinul a dezminţit orice ingerinţă în politica italiană sau în cea a altor ţări care trec prin crize politice, precum Marea Britanie.
Mai mulţi responsabili politici i-au cerut, însă, explicaţii lui Salvini. Ministrul de externe Luigi Di Maio, care a demisionat din M5S acuzând formaţiunea că subminează eforturile guvernamentale de a sprijini cu arme Ucraina, vede în relatarea ziarului menţionat o „tentativă a ruşilor de a-i face pe miniştrii Ligii să demisioneze din Guvernul Draghi”.
În replică, Matteo Salvini i-a ironizat pe cei „care-şi pierd vremea căutând fascişti, ruşi şi rasişti care nu există”. „Suntem alături de Occident şi de democraţie”, a asigurat Salvini, un mare admirator al lui Putin, pe care l-a lăudat public în repetate rânduri şi chiar a purtat tricouri cu chipul său. (C. Z.)