Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un album de reportaj cu valoare de document
În atmosfera caldă şi încărcată de istorie a Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, miercuri seara a avut loc lansarea impresionantului album de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” al jurnalistei „Ziarului Lumina” Otilia Bălinişteanu, volum apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române.
Albumul de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” este o carte monumentală prin conţinut, prin aspect, prin formă, a ţinut să remarce, în debutul evenimentului, conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, istoric şi director al Muzeului Universităţii, punctând faptul că lucrarea se situează „la intersecţia dintre o scriitură de tip jurnalistic foarte bine făcută şi o scriitură de istoric, autoarea fiind nu numai jurnalist, dar şi absolventă a unui master în istorie”.
Volumul cuprinde, în reportaje bogat ilustrate, poveştile a aproape două sute de biserici mici, vechi, de lemn, monumente de arhitectură şi spiritualitate, martore, în secole, ale bucuriilor şi necazurilor comunităţilor rurale pe care le-au vegheat. Lucrarea are la bază un demers jurnalistic, cele mai multe dintre reportajele din carte apărând iniţial în „Ziarul Lumina”, în perioada 2012-2016.
Documentarea pentru aducerea la lumină a bisericuţelor-monument istoric din şase judeţe ale Moldovei - Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui - a durat patru ani. „A fost o muncă sisifică, pot să depun mărturie pentru acest lucru, care s-a întins în ani și a însemnat mii de kilometri străbătuți pe cele mai imposibile coclauri, dar a fost o muncă care a dat roade pentru că Otilia a reușit ce și-a propus: să scoată la iveală aceste comori de arhitectură şi spiritualitate, încremenite în timp, puţin cunoscute și, unele, bântuite de spectrul dispariției”, a menţionat, la lansare, Cristina Zamfirescu, senior editor la „Ziarul Lumina”.
„Moldova bisericilor de lemn” este, potrivit Cristinei Zamfirescu, „dovada cea mai vie că jurnalismul presupune nu numai profesionalism, dar și pasiune, consecvență și sudoare. Otilia nu este genul de jurnalist-funcționar care se duce pe teren, scrie și apoi pleacă acasă. Jurnalismul Otiliei produce emoție și lasă urme în timp, pentru că ea crede în meseria asta și pune suflet în fiecare frază pe care o așterne la sfârșitul zilei. De aceea, cred că reportajele din această carte dau un mesaj de speranță într-o lume în care pare că jurnalismul moare sau, cel puțin, și-a pierdut busola”.
În acelaşi spirit, profesorul universitar dr. Daniel Condurache, de la Catedra de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a evidenţiat anvergura „absolut ieşită din comun a volumului”. „Faptul că un jurnalist tânăr a simţit nevoia unei sinteze de genul ăsta, pentru mine, este un semn din sfera excepţionalului. Otilia Bălinişteanu, pe care o cunosc pentru că mi-a fost studentă, este, probabil, cel mai talentat reporter din presa românească. O să aveţi prilejul, răsfoind cartea, să citiţi reportajele şi o să-i vedeţi stilul inconfundabil. Un stil care se înscrie într-o tradiţie foarte specială a presei ieşene, a unei şcoli de reportaj, a unei şcoli de a spune poveşti despre lucruri cum numai la Iaşi există. O să regăsiţi în structura reportajelor o anume căldură, dar care evită cu dibăcie patetismul, o anume tehnică foarte specială de folosire a neologismelor şi imagini poetice extraordinare. Prin această carte, Otilia reuşeşte efortul teribil, ca un fel de datorie a unui om aflat în puterea vârstei profesiei, de a pătrunde într-un loc în care noi nu mai pătrundem: în România profundă, în România adevărată”, a spus profesorul Daniel Condurache.
Rigoarea în documentare care a însoțit-o pe autoare în acest lung demers face ca albumul „Moldova bisericilor de lemn” să fie nu numai un excelent volum de reportaj, dar și un document de referință pentru oricine va cerceta de acum încolo istoria acestor discrete păstrătoare ale istoriei și identității comunităților în care au fost construite. Acest lucru a fost subliniat de etnologul Lucian-Valeriu Lefter care, după ce a făcut o incursiune printre cele mai semnificative elemente care definesc bisericile de lemn din nordul şi din sudul Moldovei, a spus că lucrarea reprezintă o adevărată radiografie a Moldovei.
În final, Otilia Bălinişteanu a mărturisit că „Moldova bisericilor de lemn” are, pentru ea, valoarea unui doctorat. „Am mulțumirea că am salvat, în aceste pagini, o lume pe cale să dispară. Că despre aceste bisericuțe se va putea vorbi și de acum încolo, chiar dacă ele, din păcate, inevitabil vor dispărea. Cartea este, totodată, și o privire adâncă, atentă, spre noi înșine, spre rădăcini, și, poate, un îndemn la reflecție, la a nu precupeți nici un efort în a ne prețui istoria, patrimoniul, comunitățile”, a spus autoarea, care a ţinut să mulţumească părintelui consilier patriarhal Nicolae Dascălu, director general al Publicaţiilor LUMINA, pentru sprijinul constant în definitivarea acestui proiect, şi colectivului redacţional de la Editura Trinitas pentru calitatea excepţională a tehnoredactării şi tipăririi albumului.
Jurnalista Otilia Bălinișteanu este redactor la „Ziarul Lumina” şi cadru didactic asociat la Catedra de Jurnalism și Ştiințe ale Comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu este la prima apariţie editorială, fiind şi autoarea volumului de interviuri „Taifasuri cu tâlc” și a volumului „Florin Zamfirescu, făcătorul de gazete”, ambele apărute la Editura Trinitas.
Albumul „Moldova bisericilor de lemn” poate fi comandat online, de pe site-ul editurii, la adresa www.editurapatriarhiei.ro.