Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Un an de la invazia rusă în Ucraina
Rusia declanșa la 24 februarie 2022 o „operaţiune militară specială” cu scopul „denazificării” Ucrainei şi protejării comunităţii rusofone. Pe plan militar, armata ucraineană a reușit să oprească ofensiva rusească. Pe plan diplomatic, Moscova este izolată, iar economic a fost supusă unei serii de sancțiuni care i-au afectat mai ales contractele de furnizare de gaze în UE. 68% dintre europeni văd invazia teritoriului ucrainean drept un atac asupra întregii Europe.
Adunarea Generală a ONU va supune la vot în această săptămână, la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect de rezoluţie care subliniază „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace durabilă, justă şi cuprinzătoare”, în concordanţă cu Carta Naţiunilor Unite, transmite Reuters.
Documentul va solicita Moscovei să îşi retragă trupele şi va face apel la încetarea ostilităţilor. Textul ar urma să fie supus la vot joi, după două zile de discursuri din partea reprezentanţilor celor 193 de ţări membre ale Adunării Generale, cu ocazia marcării la 24 februarie a unui an de la începerea războiului din Ucraina. O rezoluție asemănătoare, care denunţa invazia şi cerea Moscovei să-şi retragă trupele din ţara vecină, a fost votată și anul trecut, la 2 martie, cu o majoritate covârșitoare, formată din 141 de state.
„Contăm pe un sprijin foarte larg din partea statelor membre. Este în joc nu doar soarta Ucrainei, dar şi respectarea independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale fiecărui stat”, a declarat ambasadorul UE la ONU, Olof Skoog.
Ucraina a dorit ca proiectul de rezoluţie al Adunării Generale să includă planul de pace în 10 puncte propus de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar mai mulţi diplomaţi au spus că documentul a fost simplificat pentru a obţine cât mai mult sprijin posibil. Planul cerea Rusiei să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei din 2014.
Pe de altă parte, într-un interviu acordat BBC, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către aceasta din teritoriul Ucrainei. „Orice compromis teritorial ne va transforma într-un stat mai slab”, consideră Zelenski, care mai crede că „armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”.
„Nu este o problemă de compromis în sine. Nu ne este frică de ele, în viaţă facem milioane de compromisuri. Dar întrebarea este «cu cine?». Compromisuri cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere”, a spus el.
Potrivit unui sondaj al Fundaţiei Bertelsmann, 61% dintre europeni consideră că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia, 75% spun că decizia de a începe negocieri sau de a continua lupta aparţine exclusiv ucrainenilor, iar 68% văd atacul asupra acestei țări drept un atac asupra întregii Europe. (C. Z.)