Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un an dificil pentru agricultura României
România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi. La floarea-soarelui s-a obținut „cam 70% din producţia normală”, iar grâul total recoltat a fost de 9 milioane tone, sub producția de anul trecut care a fost de circa 10,4 de milioane de tone.
La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar „până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar”, mult sub media de 5-6 tone la hectar. „Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul agriculturii, Petre Daea.
Ministrul a subliniat că încă nu știe cantitatea totală recoltată, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii 15 ani.
„Producţia totală, (…) vă pot spune în procente, este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut după integrarea în Uniunea Europeană, deci din 2007”, a spus Daea.
În ceea ce priveşte producţia totală la floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul intern de consum. „Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a afirmat ministrul.
Oficialul a menţionat că anul agricol 2021-2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, deoarece „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.
În opinia sa, grâul, la care s-au obținut peste 9 milioane de tone, a fost mai puţin afectat decât culturile însămânţate în primăvară, iar în perimetrele irigabile şi în zonele unde au căzut precipitaţii culturile au fost salvate.
„Am pierdut producţii însemnate la cultura porumbului, florii-soarelui şi la soia”, a concluzionat Daea.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE la porumb, cu 2,49 milioane de ha cultivate, rrespectiv 14,82 milioane de tone recoltate (+4,72 milioane de tone faţă de 2020). Consumul intern de porumb este estimat la 7 milioane de tone.
În ceea ce priveşte grâul, România a fost în 2021 pe locul patru în UE cu 2,17 milioane de ha cultivate, respectiv 10,43 de milioane de tone recoltate (+4,04 milioane de tone faţă de 2020), potrivit INS. Consumul intern de grâu este estimat la 2,5-3 milioane de tone.
La floarea-soarelui, în 2021, a fost consemnată o producţie totală de 2,84 milioane de tone (+720.666 tone faţă de 2020). (C. Z.)