Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Un an marcat de criză şi eşec
Procentul modest de promovare a bacalaureatului, dar şi criza financiară i-au pus pe mulţi tineri în imposibilitatea de a achita taxele de studiu.
Peste o sută de instituţii de învăţământ superior de stat şi particular şi-au deschis ieri porţile, numărul studenţilor din anul I fiind mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de şcolarizare şi a rezultatelor slabe de la examenul naţional de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educaţiei, în România funcţionează 56 de instituţii de învăţământ superior de stat, numărul acestora fiind aproape egal cu al celor particulare. Astfel, 35 de instituţii de învăţământ superior particular sunt acreditate, 21 de instituţii de învăţământ superior particular sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate să funcţioneze provizoriu, organizând numai programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare. Conform hotărârii de guvern prin care a fost aprobată cifra de şcolarizare pentru 2012-2013, numărul de locuri pentru anul I de studii universitare de licenţă în învăţământul superior de stat este de 62.400, neexistând deocamdată o centralizare care să arate câte dintre acestea s-au ocupat. Sigur este însă că cifra de şcolarizare este oricum mai mică decât anul trecut, când au fost 62.850 de locuri. Cei mai mulţi studenţi străini provin din Tunisia şi Israel Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, peste 10 000 dintre tinerii care urmează o facultate în România sunt străini, numărul acestora fiind relativ constant de la an la an. Cei mai mulţi dintre aceştia optează pentru facultăţile de medicină, ştiinţe tehnice şi ştiinţe economice. În topul tinerilor care au ales să înveţe în universităţile din România conduc cei din Tunisia, cu 1.164 de înscrişi, Israel - 1.002, Franţa - 967, Italia - 950, Grecia - 858, Germania - 488, Suedia - 440, Maroc - 431, Turcia - 369 şi Serbia, cu 361 de studenţi înscrişi.