Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Un borcan de miere lunar pentru şcolari şi preşcolari
Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere românească, a anunțat Daniel Botănoiu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane de lei, sunt prevăzute deja în bugetul ministerului, iar măsura urmează să treacă prin Senat.
Prezent la Târgul Naţional al Mierii de la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, a anunţat că peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere românească, după cum informează Agerpres. Exista o lege în acest sens, „dar nu a funcţionat”, a adăugat Botănoiu, care a precizat că „anul acesta vrem să o punem în aplicare, dar sub o altă formă”. Obiectivul este ca 1,5 milioane de copii din şcoli şi grădiniţe să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame. Legea se află în prezent pe masa parlamentarilor, afirmă secretarul de stat, care şi-a exprimat speranța că va trece rapid, „pentru că avem tot sprijinul”. Potrivit acestuia, ținta este, pe de o parte, „să stimulăm vânzările, pentru că vorbim de aproape 10% din producţia naţională de miere în acest program, iar pe de altă parte să obişnuim copiii cu mierea polifloră de calitate provenită din stupinele româneşti”, a explicat oficialul MADR.
Acesta susţine că suma alocată în acest an pentru derularea acestui program este de 16,8 milioane de lei şi este deja prevăzută în bugetul ministerului. În cazul în care nu vor fi cheltuiți toți banii anul acesta, vor fi distribuiți în anul următor.
„După ce apare legea urmează normele de aplicare, unde invităm organizaţiile profesionale din sector şi ANSVSA să ne asigurăm că nu aducem miere din alte locuri ambalată frumos. Am dorit să derulăm programul în aşa fel încât să poată fi consumată mierea acasă şi nu la şcoală, zilnic, în acele căpăcele”, a adăugat Botănoiu.
Producătorii de miere au salutat măsura anunţată de reprezentantul MADR şi şi-au exprimat speranţa că aceasta va duce la creşterea consumului.
„În România se consumă, în medie, între 500 şi 600 de grame de miere pe locuitor pe an, destul de puţin comparativ cu alte ţări. Sunt convins însă că va creşte după ce se va aplica legea prin care preşcolarii şi şcolarii vor primi în fiecare lună un borcan cu miere de 350 de grame”, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, mierea este un bun înlocuitor al zahărului, în pofida campaniilor negative din media referitoare la toxicitatea mierii, în cazul în care se adaugă într-un lichid fierbinte, din cauza apariţiei HMF (Hidroximetil furfurolul), un produs de degradare a fructozei. „Eu nu recomand, să ne înţelegem, să fierbem mierea, dar cred că pusă într-o cafea caldă dimineaţa nu are nimic. Într-adevăr nu trebuie băgată la o temperatură mai mare de 50-60 de grade”, a punctat şeful ACA.
Potrivit asociației, în ultimii 2-3 ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 500-600 de grame pe locuitor pe an, însă este încă mică comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, cele 2 kilograme consumate în Germania şi chiar 3 kilograme în ţările nordice.
În ceea ce priveşte producţia din acest an, şeful ACA susține că va fi mai bun cu 10%-15% comparativ cu anul anterior. „Dacă anul trecut s-a făcut 35%-40% din producţia medie anuală de miere de 24.000 de tone, anul acesta avem undeva la 50%-55%.”